Kulturne novice brez izjav

Kulturna ali glasbena novica
5. 12. 2019 - 15.10

Vlada je danes prvič kot samostojni dokument sprejela Strategijo kulturne dediščine 2020-2023, ki mu bo sledil akcijski načrt 2020-2021 Ministrstva za kulturo v sodelovanju z drugimi ministrstvi in uradi. Ta bo po besedah Ministrstva za kulturo naslednja stopnja aktivnejšega in sistematičnega ohranjanja dediščine.

Strategija na podlagi ocene o ogroženosti in priložnosti za razvoj določi “cilje, usmeritve in ukrepe” ohranjanja kulturne dediščine. Pri tem se podreja načelu celostnega ohranjanja nacionalne identitete, kulturne raznolikosti in naravne raznovrstnosti, ki delajo državo privlačno “za življenje državljanov, izobraževanje, razvoj, umetniško ustvarjanje, turizem in druge gospodarske dejavnosti”, so zapisali na Slovenski tiskovni agenciji. O ukrepih sicer STA ne poroča, zato pa povzame podobno visokoleteče cilje: trajnostni razvoj, kakovost življenja in bolj povezana družba, kajti kulturna dediščina je temelj sodobne ustvarjalnosti in prepoznavnosti naše države.

Spomnimo, da je tudi v rebalansu proračuna za leto 2019 varstvu kulturne dediščine in knjižnični in arhivski dejavnosti namenjen daleč največji delež sredstev kulturnega ministrstva. Od sto triindevetdesetih milijonov kulturnega proračuna jih več kot šestdeset pripade varstvu kulturne dediščine. 

___

Prejeli smo odgovor Mestne občine Ljubljana na vprašanja naše sodelavke Pie Nikolič v zvezi z odpovedjo najemne pogodbe Zgodovinskemu arhivu Ljubljana, krajše ZAL. Oddelek za ravnanje z nepremičninami je v svojem odgovoru ponovil, da potrebujejo prostore za lastno dejavnost, ki je tudi tokrat niso natančneje opredelili. Prav tako so znova poudarili, da so arhivu zaradi specifičnosti selitve razumevajoče namenili daljši odpovedni rok in da se je Ministrstvo za kulturo v iskanju skupne rešitve nanje obrnilo šele pred nekaj dnevi, čeprav so arhiv o odpovedi pogodbe obvestili že aprila.

Kot nam je za Kulturne novice že povedal direktor arhiva mag. Mitja Sadek, so se v Zgodovinskem arhivu Ljubljana odločili za obveščanje javnosti, ker rešitve MZK in MOL ne nudijo primernih delovnih pogojev niti ne zagotavljajo varnosti in dostopnosti gradiva. Arhiv ne more iti v nakupovalni center, kot je dejal Sadek.

Na vprašanje, kako komentirajo dejstvo, da ZAL hrani tudi gradivo ljubljanske občine in njenih institucij, in ali pričakujejo dobro sodelovanje tudi v prihodnje, je Sekretariat mestne uprave odgovoril, da to sodelovanje ureja zakon. ZAL poleg tega ne hrani samo arhivskega gradiva MOL in ima pet enot. Sodelovanje občine in arhiva ocenjujejo kot zelo dobro in ne pričakujejo sprememb. Neposrednega odgovora na vprašanje, ali menijo, da bo selitev ogrozila delovanje arhiva, nismo dobili.

Ljubljanska občina sicer v zadnjem času nenasitno kupčuje z nepremičninami. Z državo se tako, po poročanju RTV, dogovarjajo o menjavi zemljišča poleg Univerzitetnega rehabilitacijskega centra Soča za stavbo stare Mestne otroške bolnišnice. Soča, ki je po besedah župana sicer nikamor ne preganjajo, bi zemljišče potrebovala za morebitno širitev. Toda, če ga država ne bo odkupila, ga bo občina prodala na dražbi. Jankovića je očitno minila radodarnost in bi rad za zemljišče iztržil karseda veliko, v stavbo Mestne otroške bolnišnice pa namestil še zasebno Walfdorsko šolo in morebiti tudi vrtec.

___

Češka vlada je vrnila državljanstvo Milanu Kunderi, ki mu ga je leta 1979 odvzela takratna komunistična vlada. Kundera je bil sicer nekoč tudi sam član partije, a je bil iz nje izključen zaradi reformističnih teženj v obdobju po praški pomladi. Od leta 1975 živi v Franciji in od leta 1993 tudi piše v francoščini. Na Češkem je imel pisatelj stike le z ozkim krogom prijateljev.

___

Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk ustanavlja fundacijo, ki se bo ukvarjala z bojem proti diskriminaciji, pravicami žensk in razvojem Spodnje Šlezije, pa tudi z ekološkimi temami. Fundacija, ki nosi njeno ime, bo izvajala kulturne dejavnosti, razpisovala štipendije in podeljevala rezidence. Pisateljica ji je namenila nekaj več kot osemdeset tisoč evrov.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

pohvalno:
1. dobr da je vsaj nekdo (bešter) omenu Olgo namest unga ta druzga.
2. kundera <3
3. MOL = sleezy douchebags in J. mora nadoknadit zdele 29mil.
drgač pa:
4. "ohranjanja nacionalne identitete, kulturne raznolikosti in naravne raznovrstnosti, ki delajo državo privlačno “za življenje državljanov, izobraževanje, razvoj, umetniško ustvarjanje, turizem in druge...gospodarske dejavnosti”

HAHAHAHHAHAHAHAHAHA :D
aaa sem se dobr nasmeju xD
ko da so v osnovni šoli in se učijo šele neke besede ki jim je nekdo v učbeniku reku da so pomembne.
fakin šiva buda jezus marija in ostali.
prevzet oblast.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.