Kulturne novice pod milim nebom

Kulturne novice pod milim nebom

Kulturna ali glasbena novica
6. 3. 2018 - 15.10

Če ste mislili, da se boste snegu izognili vsaj v kulturnih novičkah, ste se motili. A naj vas razveselimo - današnji dan s kulturnega vidika ne prinaša le drame ob zamujanju mestnih avtobusov.

Ne moremo pa se izogniti niti politiki. Prav danes je društvo Asociacija namreč objavilo poziv k odstopu ministra za kulturo, ki je bil podan včeraj. Ker minister Peršak po njihovih zahtevah ne umika predloga Nacionalnega programa za kulturo iz obravnave, ga je k odstopu pozvalo še 41 samostojnih organizacij in 27 posameznikov, ki delujejo poklicno na področju kulture, skratka združenja vse od direktorjev muzejev, knjižničarjev pa tja do Centra urbane kulture Kino Šiška. Asociacija navaja, da je to hkrati tudi večinski delež vseh aktivnih na področju kulture, ki presega kar 85% slovenskih kulturnic in kulturnikov.

Vremenu pa se ne bo moglo izogniti niti današnje odprtje razstave Dogaja se / It is happening, saj bo prepuščeno milosti ali nemilosti neba nad Vegovo ulico. Za kaj sploh gre in kaj se sploh dogaja na Vegovi, nam je razložila kuratorka cikla razstav Petra Radoja.

Izjava

Kakšen učinek pa razstava skuša doseči pri premraženih mimoidočih? Odgovarja Petra Radoja.

Izjava

Danes ob 17. uri otvoritve ciklusa z razstavo triptiha likovnih del Blodnje, Gozd, Zbudi se! umetnice Zarje Ražman torej zagotovo ne gre zamuditi.

Tiste, ki pa jih mika pobegniti ljubljanski plundri, danes vabijo v Trbovlje, natančneje v tamkajšnji Delavski dom. Ob 19. uri nas čaka otvoritev razstave Žarka Bašeskija, priznanega makedonskega kiparja, ki se po premieri v Mariboru tokrat predstavlja v Zasavju. Od intermedijskega dela z naslovom Asphyxia / Zadušitev lahko pričakujete po avtorjevih besedah njegovo najaktualnejšo in najbolj kompleksno skulpturo, v katero vpeljuje nove medije, ki razširjajo dimenzije umetniške percepcije. Mikavne obljube torej sporočajo, naj vas od obiska Trbovelj ne odvrne niti tista najlepša slovenska kultura - vozniška.

Da bi medlo le zunaj, ne pa tudi v glavah politikov, si želi vajenka Katarina.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness