Kulturne novice proti idiotom na oblasti

Kulturna ali glasbena novica
30. 1. 2013 - 14.15

Lik in delo kitajskega umetnika Ai Weiweija [aj vejveja], o katerem smo na Radiu Študent med drugim govorili tudi v predpretekli Art-arei, sta za zahodno filmsko oko tako privlačna, da smo lahko samo čakali, kdaj bomo o tem razvpitem umetniku dobili čisto pravi dokumentarni celovečerec. Pa vendar novica o dokumentarcu z naslovom Never sorry ni nova, dokumentarec je bil v režiji Alison Klayman posnet lansko leto. Je pa novo to, da smo si ga včeraj zvečer premierno ogledali tudi v Sloveniji, natančneje v Kinu Šiška.

 

Kot se za klasično dokumentarno formo, ki tudi tokrat ni bila presežena, spodobi, se Never sorry Ai Weiweija dotakne s prepletom intimne in družbene dimenzije. Kljub temu pa se zgodba vseskozi vrti okoli osi umetnikovega političnega delovanja bodisi da gre za Weiweijev projekt iskanja žrtev sečuanskega potresa bodisi za neutrudno tvitanje. Lahko se celo reče, da Twitter Weiweiju predstavlja nov umetniški medij, ki pa nikoli ni ločen od političnega. Politično se tu sicer specificira in zameji, gre za politično delovanje proti kitajski vladi, gre za izražanje nasprotovanja kitajski oblastni mašini. Seveda pa za takšno izražanje Weiwei plača svoj davek – policisti mu razbijejo glavo, oblast ga zapre in obtoži utaje davkov. Vse to dokumentarec popiše in prikaže, vendar pa se ta popis in prikaz konec koncev ne dotakne lastnega mesta in lastnega zahodnega očesa. Kakor da bi Weiweijev umetniški in politični angažma govoril le to, da je na zahodu vse prav in na vzhodu vse narobe.

 

 

 

Paraliterarna organizacija I.D.I.O.T. pa drevi ob osmih v KUD France Prešeren pripravlja predstavitev nove izdaje revije Idiot 7 in Idiot: The Best Of. Po zdaj že standardni Idiotovi navadi bodo poezijo v živo brali številni avtorji in avtorice, ki so tudi sodelovali pri rojstvu nove izdaje. Prav o novosti sedme Idiotove izdaje smo se na kratko pogovorili s Tiborjem Hrsom Pandurjem.

 

/////////////////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

Tik pred zaključkom redakcije pa smo prejeli in prebrali tudi javno pismo Koordinacijskega odbora za samozaposlene, ki so ga glede problematične nove davčne zakonodaje za samozaposlene naslovili na Ministrstvo za finance. O sami problematiki in vsebini pisma je za Radio Študent spregovorila Vesna Bukovec iz Odprte zbornice za sodobno umetnost.

 

/////////////////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

Naj še povemo, da lahko v podporo izrečenim zahtevam podpišete tudi spletno peticijo. Sicer pa bomo o problematiki nove davčne zakonodaje na Radiu Študent poročali tudi v prihodnje.

 

Novičaril je Robert Bobnič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Peticijo v podporo samozaposlenim lahko podpišete tukaj:

http://www.pravapeticija.com/samozaposleni_v_kulturi_so_nesprejemljive_stranske_rtve_reform

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness