Kulturni protest

Kulturna ali glasbena novica
12. 11. 2013 - 14.10

V glavnem mestu omrežne skupine 02 danes mineva prva obletnica mariborske vstaje, ki jo bodo v Fotografskem muzeju Maribor obeležili na prav poseben način, z razstavo Obrazi vstaje. Direktorico muzeja Aleksandro Berberih – Slana smo vprašali, kako to, da je razstava v muzeju dobila svoje mesto že sedaj, ko pravzaprav protestnega vala še ni konec, glede na protest 29. oktobra?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Direktorico muzeja smo povprašali tudi o nabiranju gradiva preko svetovnega spleta in o tem, kako bodo 5000 enot gradiva uspeli razstaviti na tako omejenem prostoru.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

V MSUM pa bo od danes do 20. novembra na ogled instalacija Nevena Korde z naslovom Teža jabolka, ki je konceptualno delo družbenopolitične avtopoetike. Umetnik, ki je svojo video prakso odprl na začetku tisočletja, v svojih delih upodablja paradoks človeka za kamero in s tem opozarja na instrumentaliziranje umetnosti na vse bolj ozek elitizem na eni in izdelke za množice na drugi strani. Preko tega je tudi ugotavljal, da so prostori kulture na Metelkovi in nasploh prostori alternativne meje naravnani v »potrošnjo« in ne v »produkcijo, ki se potroši«. Instalacija bo najprej na ogled v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

 

***

Medtem ko v Rusiji še vedno ugotavljajo, kam je med premeščanjem v drug zapor izginila članica skupine Pussy Riot Nadezhda Tolokonnikov, je izvršna veja oblasti v isti državi poskrbela za presenečenje. Oblasti so namreč včeraj, po enem dnevu, na prostost izpustile performerja Pjotra Pavlenskega, ki se je slekel do golega in si pribil testise na granitno kocko na Rdečem trgu. S tem je želel opozoriti na zatiranje političnih pravic v Rusiji. Izpustili so ga, ker je sodišče odločilo, da policijsko poročilo o dogodku ni ustrezno, saj iz njega ni razvidno, da bi Pavlenski povzročil kaznivo dejanje. Pavlenski si je sicer v preteklosti že protestno zašil usta, tokratni nedeljski protest pa je sovpadal tudi z ruskim dnevom policije.

 

***

Za vas pa imamo pripravljeno tudi eno napoved. Ob 20. uri se ima v Domu kulture Kamnik v Klubu Kino dom zgoditi literarni večer. Zoran Krunić bo predstavil svojo avtobiografsko knjigo Med in kri. Službena pot ga je namreč peljala od pozicije kontraobveščevalca pri Službi državne varnosti do predavateljstva na Visoki policijski šoli.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.