Kulturniki na protest

Kulturna ali glasbena novica
13. 6. 2017 - 15.10

Predpoletni čas je odličen za izvedbo protestov, saj tudi šotorjenje na prostem ni tako oteženo, kot se ga lahko spomnimo iz časa gibanja Occupy in 12o. O protestu samem malo kasneje. Preverimo, zakaj bo do njega sploh prišlo in zakaj bo, kot kaže, še bolj množičen. V preteklih dneh so potekala pogajanja med vlado in sindikati v zvezi z odpravo anomalij v plačnem sistemu na področju kulture. Vlada želi v ta namen porabiti 106.000 evrov letno ali 0,15 odstotka od 70 milijonov letno, kolikor nameravajo nameniti za odpravo anomalij v celotnem javnem sektorju. Vlada namreč ocenjuje, da je število ljudi, ki bi morali prejeti višje plače v kulturnem sektorju 250, po mnenju sindikatov pa jih je 670. SVIZ in Sindikat kulture in narave Slovenija Glosa predlagata, citiramo, "za zaposlene na področju kulture do vključno 26. plačnega razreda za odpravo anomalij pri skrajno nizkih plačah zboristov, plesalcev, odrskih in scenskih delavcev, konzervatorskih, arhivskih in muzejskih tehnikov in drugih dodatnih 1,05 milijona evrov za plače na letni ravni, kar še zmeraj predstavlja le 1,5 odstotka od vsote 70 milijonov". Konec citata.

 

Sindikati ne le, da predlog označujejo kot »skrajno žaljiv«, ampak tudi tako ultimativen. Zdi se jim, kot da je vlada nadaljnja pogajanja blokirala in s tem samo še namerno nadalje marginalizira delo ustvarjalcev, strokovnjakov ter tehničnega, administrativnega in računovodskega osebja na področju kulture. Vlada in sindikati so že konec aprila v okviru pogajanj o odpravi plačnih anomalij prešli k področnim pogajanjem, ki so se za obe strani odvili tako pozitivno, da sta SVIZ in Glosa za torek, 20. junij, ob 13. uri napovedala protestni shod Skupaj za plače, na katerem bodo delavci iz plačne skupine J ter pomočniki vzgojiteljev zahtevali podpis dogovora, ki bi omogočal zvišanje plač najslabše plačanim v javnem sektorju že s prvim julijem letos. Po sorazmerno svežih novicah s pogajanj s področja kulture pa k udeležbi k shodu pozivajo tudi kulturne delavce.

 

***

Medtem ko ne dobivajo primerne količine denarja, kulturniki vseeno ustvarjajo. Na primer v Modrem kotu v Tovarni Rog, kjer letos prvič gostuje festival poezije in glasbe Mlade rime, sicer pa poteka že deseto leto. Danes bodo zvečer brali Sara Fabjan, Mojca Canjko, Aleš Jelenko, Maja Vrhovac, Glorjana Veber, Petra Koršič in Aleš Mustar. S Performans Tales from Bordeland II pa se bosta pokazala še Jonas Žabkar in Eric Dean Scott. V petek bo ob zaključku festivala potekalo še maratonsko branje do jutra. Prijave so še odprte. Da ne bi o tem, kaj bo, govorili v tri krasne, vam bomo za pokušino predvajali predelavo pesmi Aleša Mustarja v izvedbi Lidije Dimkovske.

 

***

Za tiste s plitkimi žepi napovedujemo tudi dan kratkih filmov na različnih mestih po Ljubljani. Ne gre za nacionalni ali mednarodni dan, vendar se bo čez točno en teden odvilo več dogodkov na to temo, z istimi urami predvajanja. Danes je na filmskem področju nekaj manj dogajanja, ampak vseeno boste lahko ob 18.30 v Slovenski kinoteki brezplačno videli dva kratka filma, posneta v okviru filmskega in video seminarja/laboratorija Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – krajše JSKD. Predvajana bosta Mine dan, začne se jutro, in Spremembe. Skupna jima je protagonistka v obliki mlade ženske, ki se srečuje z generacijskimi in življenjskimi spremembami.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ja juhej, tudi protestirat se da. To bo spremenilo vse.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness