8. 6. 2016 – 15.10

Kulturno-zabavni evro

Audio file

''Čas je denar'' ali nekaj podobnega, naj bi govoril že antični filozof Antifon, ampak ali ste se kdaj vprašali, koliko časa porabite, da zaslužite en evro? Koliko časa za en evro dela poslanec in koliko časa prosi brezdomec?

Namesto nas se je podobna vprašanja vprašal liverpoolski umetnik Oliver Walker, ki je temu posvetil svojo novo instalacijo. Ta nosi preprosti naslov En evro in bo danes ob osmi uri otvoritev doživela v Projektnem prostoru Aksioma. Walker skozi šestkanalno postavitev šest različnih oseb prikaže pri delu, pri tem pa filmi trajajo tako dolgo, kot dotična oseba potrebuje, da zasluži en evro. Dolžina filmov je tako ob današnji stopnji globalne neenakosti seveda zelo različna in variira od sekunde do dobre ure, kar je že samo po sebi zgovorno, več o tem pa Oliver Walker:

Izjava

Walker je sicer diplomiral iz likovne umetnosti in se izraža skozi različne umetnostne zvrsti, tokrat, pa se ravno v izbiri tehnike predstavitve tematike skriva tudi močan učinek. Pri videu je namreč časovna lestvica vpeta že v sam medij:

Izjava

 

Walker torej skozi uporabo videa v svoj družbeni komentar uvaja element časa, kar na povsem drug način dela še en, danes za nas relevanten avtor. Richard Linklater, sloviti ameriški indie režiser in lovilec vsakdanjega, ravno v tem obdobju gledalce in kritike navdušuje s svojo novo dozo retro-sociologije, imenovano Ta nora 80a. Premiera filma o zabavnem dogajanju v nekem teksaškem kampusu bo danes ob 21:30 otvorila tudi Kinodvorovo poletno dvorišče in bo najbrž eden izmed filmskih dogodkov leta pri nas.

 

''V življenju je pomembno, da pustimo letom, da nas nosijo s sabo'' je nekoč zapisal že Federico Garcia Lorca, ob tem pa naj danes opozorimo še na en dogodek. V Slovenskem mladinskem gledališču bo ob 20. uri namreč premiero doživela predstava Hiša Bernarde Albe. Istoimenska Lorcova drama tehta zakone družbe in morale ter govori o zaprtosti družbe na španskem podeželju, v izvedbi študentov AGRFT-ja pa bo gotovo privzela še nove kontekste.

Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.