Kvantna biologija

Kulturna ali glasbena novica
6. 9. 2018 - 15.10

Danes se v Linzu začenja Ars Electronica. Festival, ki deluje kot platforma za transdisciplinarno raziskovanje in eksperimentiranje, inovacijo in re-evalvacijo, bo letos gostil okrog tisoč umetnikov, znanstvenikov in tehnologov. Med njimi tudi nekaj slovenskih.

V produkciji Zavoda Atol bo na festivalu predstavljen projekt Robertine Šebjanič in Gjina Šutića aqua_forenzik. Šebjanič se bo v Linzu sicer predstavila še s projektom Aquatocene. Galerija Kapelica, ki že dobro desetletje sodeluje s festivalom, pa bo letos predstavila projekt Mojce Založnik Neskončna vmesnost, v koprodukciji z več mednarodnimi producenti pa še projekt KOSMICA parlament Mihe Turšiča.

Sodelovanje z Ars Electronico nam je opisal umetniški vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan:

Izjava

Letošnja edicija festivala nosi naslov "Error - The Art of Imperfection”, torej “Napaka - umetnost nepopolnosti”. V času, za katerega se zdi, da vse stremi k maksimizaciji in popolnosti, lahko že samo gesto postavitve napake kot nečesa vrednega in/ali uporabnega vidimo kot transgresijo, kot odklon, deviacijo od norme. Projekt Mojce Založnik Neskončna vmesnost, v katerem problematizira vmesno polje med znanstveno objektivnostjo in anomalijami, se tako odlično vpenja v tovrstno kuratorsko linijo.

Založnik je med diskurzoma znanosti in umetnosti umeščena že zasebno. Je diplomirana biologinja in magistra umetnosti, zaposlena je na Onkološkem inštitutu, obenem pa od leta 2016 umetniško ustvarja v Galeriji Kapelica. Njeno umetniško prakso in medsebojno oplajanje diskurzov znanosti in umetnosti v njenem delu nam je opisal Krpan:

Izjava

Gre torej za prenos osnov kvantne mehanike - zanikanja lokalnega realizma in sprejetja superpozicije, torej teorije, da se delec obnaša drugače, če ga opazujemo. Kako se utegnejo rakaste celice obnašati drugače, če jih opazujemo? Jurij Krpan izpostavi izjemnost tega početja in tovrstnega razmišljanja, obete za prihodnost, obenem pa poudari kontinuiteto kakovosti produkcije Kapelice, še zlasti glede na to, da je lani zlato niko, glavno nagrado festivala, prejela Maja Smrekar:

Izjava

Če pa vam je Linz 340 kilometrov predaleč, se zvečer lahko sprehodite do Plečnikovih arkad, do prostorov DobreVage. Tam bo ob 18. uri pogovor z umetnico Moniko Slemc, uro kasneje pa otvoritev njene razstave Mala particija. Vabljeni, ako vas zanima, kako Slemc preizprašuje pozicijo slikarstva v času sodobne tehnologije in kako konceptualizira odnos med človekom in naravo v naši, tehnološko vedno bolj napredni dobi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.