Lisičja otvoritev opoldan v MGLC-ju

Kulturna ali glasbena novica
26. 10. 2022 - 15.10

Včeraj, v torek, 25. oktobra, je na fasadi Mednarodnega grafičnega likovnega centra, znanega tudi kot MGLC, zaplapolal prapor, napovedujoč skorajda dopoldansko otvoritev razstave Črtomirja Freliha. Razstava je naslovljena Grafike in risbe, štiri desetletja. Tako so se okoli pol enih na terasi pred Tivolskim dvorcem začeli zbirati obiskovalci. Danes v Kulturnih novicah: kako sredi belega dne obiskati otvoritev.

Retrospektivna razstava Frelihovega delovanja v preteklih štiridesetih letih na ogled postavlja predvsem njegove grafike, spremljajo pa jih tudi akvareli, oglja, keramika in drugi mediji. Za njegov opus je značilen siv in črn kolorit ter prisotnost njegovega zaščitnega znaka – cinično duhovitih lisičk. Kuratorka Breda Ilich Klančnik o tem, kaj je v Frelihovih delih najprivlačnejše.

izjava

Razstava obsega približno sto umetnikovih del. Po zidovih galerije Mednarodnega grafičnega likovnega centra so dela razporejena kronološko od devetdesetih pa do danes. Žanrsko prehaja med klasičnimi akti in tihožitji ter na drugi strani abstrakcijo, ki se preko ekspresionističnega izraza loteva mistike in eksistencialističnih vprašanj. Posebno mesto na razstavi so Frelihove navihane lisičke, ki jih širša javnost pozna predvsem preko Facebook objav umetnika na profilu Lisjak Fox, kjer bolj kot del opusa priznanega grafika delujejo kot DIY memi. Lisice v Frelihovih delih nastopajo v dveh vlogah, njihovo poslanstvo opiše Črtomir Frelih.

izjava

Umetnik odgovarja od kod so lisičke sploh prišle.

izjava

Kljub nenavadno zgodnji uri in za uporabnike koles nerodni lokaciji je otvoritev v MGLC privabila precejšnje število obiskovalcev – večinoma predstavnike dveh generacij: starejše občane in študentarijo. Črtomir Frelih je poleg grafika in vsestranskega umetnika tudi profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kar pojasnjuje številčnost bolj ali manj rosno mladih študentov.

izjave

Zakaj pa so na otvoritev prišli obiskovalci malo starejše generacije?

izjave

Ti in oni umetnostni navdušenci so na ljubljanski galerijski sceni navajeni otvoritev v večernih urah, ki vključujejo tudi nemalo zastonj kozarcev vina. Ti nedvomno privabijo tudi kakšnega člana Facebook skupine Zastonj alkohol v Ljubljani. Včerajšnja otvoritev pa užitka ob večernem vinčkanju pred vrati galerije ni prinesla.

izjave

Razstava je podžgala novinarkino ljubezen do umetnosti, ki služi človeku in ne le sama sebi. Otvoritev pa ni zadovoljila njene potrebe po romantiziranju pootvoritvenega kozarca vina in cigarete v mrzlih večernih urah. Domov se je čez Tivoli sprehodila trezna in obsijana s soncem.

Razstavo Črtomir Frelih: Grafike in risbe, štiri desetletja si je v MGLC-ju možno ogledati do 12. februarja prihodnje leto.

 

Kulturne novice je pripravila Neža Vengust.

 

Naslovna fotografija: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness