Mariborski slam veterani

Kulturna ali glasbena novica
29. 4. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v današnjih rahlo deževnih Kulturnih novicah. Tokrat bomo govorili o aprilskem Ožuljenem jeziku, ki smo si ga v soboto, 24. aprila, v pretočnem prenosu ogledali na Facebook strani MKC Maribor. Ožuljeni jezik je serija slam dogodkov, ki v Mariboru potekajo skoraj vsak mesec že od leta 2016, organizirata pa jih društvo Slam zverine in MKC Maribor. K vsaki izvedbi povabijo literarnega gosta – tokrat je bil to Muanis Sinanović – in v svet pošljejo poziv za prijave, pri čemer so edini kriteriji za sprejetje to, da je poezija avtorsko delo, nastop brez rekvizitov in čas nastopanja, krajši od treh minut. Brez selekcije je poezija na dogodkih tako sicer pretežno amaterska, vendar dogodki vsem omogočajo, da na odru izrazijo svoja stališča, pesniške strasti in ljubezenske potrtosti ter se nekega dne potencialno izboljšajo. Kako pa se je ta cikel dogodkov sploh začel? Zgodovino organiziranja slam dogodkov pri nas in v Mariboru na kratko opiše Matic Ačko, predsednik društva Slam zverine.

Ja, neki prvi slam dogodki ...

Od kod pa mariborskim kolegom tako zanimanje za organiziranje slam poezije? Organiziranje mesečnih dogodkov slama lahko namreč, kot je povedal Ačko, označimo za redkost. Kje tiči razlog za njihovo vztrajnost? Skratka – kaj vidijo v slamu? Zadevo komentira Matic Ačko.

Slam se je prvotno razvil …

Aprilska iteracija Ožuljenega jezika je – če odštejemo njeno virtualnost – potekala v dokaj ustaljeni formi: nastopajoči so med seboj tekmovali za glasove ljudstva, vmes pa smo lahko prisluhnili intervjuju z Muanisom Sinanovićem, ki nam je proti koncu prebral še nekaj svojih pesmi. Pri sobotnem dogodku je bilo zanimivo to, da so mariborčani v sodelovanju z društvom konS, ki se ukvarja s sodobnimi umetnostmi, dan prej organizirali delavnico »kodne poezije«. Več o tem Ačko.

 Z društvom Kons …
 

V Maribor je skočil Lenart.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.