McKeldinova fontana v Ljubljani

Kulturna ali glasbena novica
21. 2. 2018 - 15.10

V Mestnem muzeju Ljubljana se danes začenja dvodnevni simpozij NONUMENT: Mapiranje in arhiviranje javnih prostorov; zbrani govorci bodo predstavili probleme in iskali rešitve o vprašanju javnega prostora vzhodne in srednje Evrope ter deloma ZDA in Bližnjega vzhoda. V času, ko smo priča netransparentni obravnavi prostora ter hitrim in radikalnim posegom v zasnove mest, spremlja procese intenzivno krčenje javnega prostora. Slednje zahteva premislek tudi o specifiki arhitekturne dediščine oziroma kulturne dediščine nasploh.

Nonument je istočasno ime za raziskovalno platformo MoTA - Muzeja tranzitornih umetnosti -, ki je namenjena arhiviranju, premišljevanju in mapiranju arhitekturne dediščine, spomenikov ter javnega prostora 20. stoletja. V okviru platforme deluje tudi mednarodna skupina Nonument group, ki z umetniškimi intervencijami opozarja na pomen javnega prostora in problematiko netrajnostnega ravnanja z arhitekturno dediščino.

Na tem mestu lahko spregovorimo o današnjem dogodku Nonument01: McKeldinova fontana, ki bo potekal na Trgu republike; dogodek, ki ga organizira umetniška skupina Nonument group, pa je del prej omenjenega simpozija. 

Fontana, osrednje zbirališče v ameriškem mestu Baltimore, je predstavljala še enega od poslednjih mest svobodnega govora in možnosti zborovanja. V enem od najbolj segregiranih ameriških mest je bila prizorišče številnih demonstracij in protestov (npr. Occupy Baltimore in Black Lives Matter) ter dom mnogih marginalnih skupin, brezdomcev, stripovske konvencije, drsalk in umetnikov. Kljub organiziram iniciativam za ohranitev fontane je bila med novembrom 2016 in januarjem 2017 porušena.

Umetniški kolektiv Nonument Group je poskušal subvertirati storjeno škodo. Ustvarjalci so pričeli kontraproces, ki bi omogočil ponovno obuditev izgubljenega objekta. Tako se je začelo postopno dokumentiranje izgubljene fontane in zbiranje vseh možnih podatkov, ki bi omogočili njeno ponovno izdelavo. Vse to s pomočjo arhivske dokumentacije, organiziranih delavnic in posnetih pogovorov z njenimi uporabniki, zagovorniki in nasprotniki. Namen akcij je bila izgradnja virtualnega spomenika za javni prostor, pravica do svobode govora in ohranitev fontane v dejanski velikosti tudi v virtualni resničnosti. Virtualni spomenik v aplikaciji NONUMENT01:: McKeldinova fontana pa si boste lahko ogledali tudi v Ljubljani preko uporabe izdelane aplikacije.

Za podrobnejši opis kolektiva in dogodka smo povprašali umetnico in dejavno ustvarjalko Nejo Tomšič.

Izjava:

Naslednje vprašanje pa zadeva samo besedo nonument.

Izjava:

Kako pa se ta opis sklada z intervencijo v Baltimoru?

Izjava:

Dogodek Nonument01: McKeldinova fontana bo mogoče obiskati danes in jutri, začenši ob 15. uri, in v soboto ob 12.00, zbirno mesto pa ostaja Trg republike. Podrobna dokumentacija Mckeldinove fontane pa je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana.

Poslušalci pozor. Srede bodo postale rednejša postojanka dokumentarnih vsebin, saj v Rogu - stavbi Živko Skvotec  - tako prvo kot tretjo sredo v mesecu ob 20. uri potekajo projekcije dokumentarnih filmov. Tokrat je na sporedu češki film JAMA, ki ga je ustvaril Jiří Stejskal.

Kulturne novice je pripravil vajenec Maks.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

stari moj mega je tole. pridte pogledat. človek ne ve o čem teče beseda v resnici ... a o sovjetih, al o koncentracijskih taboriščih Nemcev v Ukrajini - potem uleti še Kenija pa Južna afrika scena - potem ti pred očmi migljajo hotelski rezorti v Malinski na Krki --- in si rečeš jebemti zakaj tolikšna obsedenost s temi spomeniki - aja Kijev aja čaki čaki Oxford ... ojojojoojojojoj. no malo te ... kva je že ... rezonančne arhitekture ... POK! za v upokojenski dom scena skor.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.