Med vednostjo in uprizarjanjem

Kulturna ali glasbena novica
19. 9. 2019 - 15.10

V umetniški dvorani Nova pošta se je pravkar začel mednarodni simpozij Filozofi in gledališčniki: uprizarjanje konceptov, ki bo potekal vse do enaindvajsete ure. Simpozij spremlja izid slovenskega prevoda knjige Filozofi in gledališčniki: misliti uprizoritev. Gre za delo Freddieja Rokema, ki velja za enega od poglavitnih teoretikov gledališča in performativnosti. Z njegovim predavanjem, ki nosi naslov »'Vihar veje iz paradiža': zamišljeno srečanje med Walterjem Benjaminom in Shakespearovim Prosperom«, se bo zaključil današnji simpozij; simpozij, ki je namenjen problematiki uprizoritve.

Rokemova knjiga Filozofi in gledališčniki: misliti uprizoritev se posveča trajnemu vprašanju odnosa med filozofijo in umetnostjo, med konceptom in uprizarjanjem. Najosnovnejšo formulacijo tega problema najdemo pri Platonu, ki je pesništvo povezoval z iluzornostjo videza in jo ostro zoperstavljal pristni konceptualni vednosti. A Rokema ne zanima le starodavni antagonizem med umetnostjo in filozofijo, temveč predvsem njuno stalno prežemanje in sodelovanje. Gre za prežemanje, ki je razvidno že pri Platonovem uprizarjanju lastnih konceptov, denimo pri njegovi sloviti prispodobi vzpona iz votline.Tovrstne problematike se loteva tudi nova knjiga Mladena Dolarja Uprizarjanje konceptov: spisi o umetnosti – gre za pester izbor Dolarjevih razmišljanj, ki jih povezuje tematizacija odnosa med singularnostjo umetnosti in univerzalnostjo pojma. Dolar se ukvarja z Badioujevsko problematiko dogodka, revolucionarnega preloma, ki je singularen oziroma nepojemljiv znotraj obstoječega diskurza, a ki obenem poraja novo obliko diskurzivnosti in ima zato univerzalen domet. Tako aplikacija dogodkovne logike na področje umetnosti kot tudi raziskava odnosa med gledališčem in filozofijo bosta del Dolarjevega prispevka k simpoziju – to je otvoritveno predavanje, ki je trenutno že v teku. Dolar nam je zaupal nekaj več o tematiki, ki jo bodo pokrivali simpozijski prispevki:

Izjava.

Čeprav boste najverjetneje zamudili Dolarjev prispevek, pa lahko poleg zadnjega, Rokemovega predavanja, ujamete tudi prispevke Ire Avnerija, Mirta Komela, Bare Kolenc in Gregorja Modra. Vsa predavanja bodo potekala v angleščini; na voljo pa bodo povzetki posameznih prispevkov v slovenskem jeziku.

Tisti, ki ne utegnete obiskati filozofskega simpozija o uprizoritvi, pa se lahko udeležite festivala Performa in Platforma, ki bo potekal v dvoranah Lutkovnega gledališča Maribor, Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Narodnega doma Maribor in GT22. Festival je posvečen tako sodobnemu plesu kot tudi performativni umetnosti nasploh - letošnje predstave pa so osnovane na temi oralnosti; osredinjena sta usta in okušanje. Nekaj več o letošnji temi nam je povedala umetniška vodja Performe Jasmina Založnik.

Izjava.

Festival bo gostil nekaj tujih avtorjev, med drugimi bolgarsko gledališko režiserko Anno Dankovo - njena gibalna predstava Golem bo otvorila festivalsko dogajanje, ki se bo zaključilo v nedeljo, 21. septembra.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness