MESTO ŽENSK SEDEMINDVAJSETIČ

Kulturna ali glasbena novica
5. 10. 2021 - 15.10

Od 2. do 18. oktobra 2021 poteka v Ljubljani sedemindvajseti Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk. Festival že od svojih začetkov postavlja v središče sodobno kulturno produkcijo feminističnih ustvarjalk in ustvarjalcev. Nova umetniška vodja Iva Kovač je dvotedenski program razdelila v tri tematske sklope. Poudarjeni so kritični umetniški projekti, naravnani k skupnosti, pripovedovanje o zgodovinskih dosežkih žensk in razkrivanje neenakosti v izobraževalnem sistemu.

V Galeriji Alkatraz je festival otvorila razstava z naslovom Četrti vogal: Pravice za naše boje celjske ustvarjalke Dr. Xenie. To je prva razstava Dr. Xenie - večspolne entitete, ki jo sestavljajo tri umetnice in umetnik srednjih let. V svojih performativnih akcijah uporabljajo preproste humorne mehanizme, s katerimi zrcalijo družbeno ustaljene vzorce obnašanja. Sokurator Sebastian Krawczyk nam pojasni njeno strategijo.

Izjava

Parodični video zapisi performansov odslikavajo krutost slovenske migrantske politike, onesnaženost okolja in privatizacijo javnih dobrin ter zemljišč v Celju. Rdeča nit vseh performansov in samega koncepta projekta je refleksija vsesplošnega patriarhalnega razmerja moči med spoli. Dr. Xenia uprizarja spodletele poskuse umetnikov in umetnic, da bi jih spremenile.

Na minulem otvoritvenem vikendu je umetnica Mala Kline v Španskih borcih premierno predstavila plesni film Venera: med ujetostjo in letenjem. Tridesetminutni film je premišljevanje o razmerjih med podobo, telesom in sanjami. Mala Kline opiše razmišljanje, ki jo je vodilo v procesu ustvarjanja filma.

Izjava

Izhodišče za nastanek besedila in plesnega materiala je slika renesančnega umetnika Sandra Botticellija Rojstvo Venere. Umetnica pojasni, kako je slikarsko delo vplivalo na njen ustvarjalni proces.

Izjava

Mesto žensk se nadaljuje danes zvečer v Galeriji Škuc z osrednjim vprašanjem festivala »Kakšno šolo hočemo?«. Umetniška vodja Iva Kovač opiše ta tematski sklop:

Izjava

Umetnica Annette Krauss bo svoje umetniško raziskovanje Prikriti kurikulum otvorila danes zvečer ob 19. uri z vodstvom v prostorih Galerije Škuc.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness