Mimo dežja

Kulturna ali glasbena novica
24. 6. 2013 - 14.10

V kolikor ste že na počitnicah, pa vas je zalil dež, priporočamo spanec, mečkanje ali pa solidno branje. Včeraj so na ljubljanskem gradu podeli nagrado Kresnik, tisto književno za najboljši roman leta. Že drugič jo je prejel Goran Vojnović. Verjetno vam je avtor najbolj znan po svojem zanimanju za balkanske teme, ki jih vedno znova prepričljivo ubesedi: Čefurji raus je postal pravi knjižni hit in to povsem upravičeno. Tokrat ga bolj kot jugonostalgija zanima jugoresničnost in jugopravičnost, fabula pa pritiče iskanju odtujenega očeta. Svoj roman je – ironično ali ne - naslovil Jugoslavija, moja dežela, pripravljal pa ga je več let. Dotika se občutljive tematike vojnega zločinstva, ki ga protagonist odkrije v svojem očetu. Medtem ko ga družinske vezi vlečejo k njemu, pa ga zločin odbija. Kako se zgodba razplete, lahko preverite sami, mi pa smo za kulturne novice želeli preveriti, kaj ima dan po prejetju nagrade povedati sam avtor, vendar je danes žal nedosegljiv. Sicer pa naši radijski recenzentje pravijo, da je Vojnovićev roman odličen!

 

Dež pa vas morda raje kot v branje povleče pred ekrane. V Kinoteki so svoj čas in prostor namenili neodvisnim ne ravno zvezdniško slavnim filmskim ustvarjalcem. Ali kot so zapisali sami: »Neodvisni, mladinski, amaterski, študentski, domači, igrani, dokumentarni, eksperimentalni, žanrski, kratki, celovečerni, profesionalni, gverilski, agitacijski, nevarni, thrashy, pocukrani in vsakdanji. Filmi brez meja in filmarji z vseh vetrov, pozor!« V Kinoteki vam vsak zadnji ponedeljek  ponujajo termin za VAŠE filme. Danes je ob 17. uri na sporedu film Luke Marčetiča, naslovljen kar Odprto platno. Marčetič nam je znan že po spletni nadaljevanki Dan ljubezni, ki je bila prav dobro režirana. Sicer pa ga je ravno pred kratkim  gostil tudi Radio Študent in to kar v intervjuju. Marčetič je Neodvisna zvezda!

 

Morda vas dež ne moti in vas vseeno potegne na kakšen dober žur. Kafič Bikofe ogranizira Bikofest, ki bo med drugim ob pol noči doživel svoj vrhunec na gradu Kodeljevo. Obljubljajo se trije podiji in super gostje, z bikofesjkimi favoriti na čelu. Danes Boddika, prvovrstni muljator bassa, elektra in housa, ter Leon Vynehall [vinehal?], ki bo razgibal ortodoksni house. Žur se bo razpotegnil v jutrišnji dan, ki bo upajmo nekoliko bolj sončen … No, vsaj vroče vam ni!

 

Kulturirala je Katarina.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness