Ministrstvo za kulturo le del nekultiviranega vesolja

Kulturna ali glasbena novica
Tiskovka Turšič
5. 10. 2015 - 15.15

V Moderni galeriji je bila ob 12h tiskovna konferenca Mihe Turšiča ki, kot smo že poročali, gladovno stavka zavoljo finančnega uničevnja Zavoda KSEVT in kulture nasploh. Turšič je v včeraj, v nedeljo, naposled prejel vabilo ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, da se udeleži skupnega sestanka, a že uvodna izjav ministrice, da je za dogajanje izvedela iz medijev, ni obetala prav veliko. Danes dopoldan je do dvournega sestanka le prišlo, Turšič pa je na tiskovni konferenci predstavil trenutno stanje in videnje njegovih zahtev na ministrstvu za kulturo. Torej prva točka je bila zahteva po odstopu vodje direktorata za ustvarjalnost iz vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu za kulturo, druga preoblikovanje občinskega javnega zavod KSEVT v funkcionalno nacionalno inštitucijo in tretja zvišanje sredstev za kulturo na dva odstotka državnega proračuna. Turšič je bil na vse točkah bolj ali manj razočaran:

Izjava*

 

Ob tej priložnosti se je oglasil tudi zadnji minister za kulturo Uroš Grilc, ki je s svojim pismom nekako razjasnil dogajanje okoli KSEVTA, s pojasnjevanjem pa na nek način tudi podprl prizadevanja Turšiča. Po pregledovanju neupravičenih finančnih očitkov KSEVTU in razlagi glede domnevno neutemeljenih stroškov, Grilc na koncu sklene: »A naravnost nesprejemljiva je naravnanost argumentacije Ministrstva za kulturo: ministrstvo je s svojimi odgovori daleč od »zagotavljanja pogojev za umetniško ustvarjanje«, ne nudi pomoči umetnikom pri tovrstnih računovodsko-birokratskih zapletih (kajti očitno gre zgolj za to in nič drugega) in ne poseduje kančka empatije do akterjev protesta. Ministrstvo za kulturo je z ministrico na čelu pozabilo, da je tu edino in izključno zaradi umetnikov in kulturnikov ter ne obratno.« Turšiča je z izjavo podprl tudi predsednik Društva Pisateljev Ivo Svetina, na današnji tiskovni konferenci pa mu je podporo izrekla tudi direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. Poleg tega je na tiskovni konferenci svoje videnje dogajanja predstavi tudi predsednik ZRC SAZU dr. Oto Luthar, ki je naredil primerjavo z znanostjo in preko osebnega primera dregnil v širšo družbeno in politično vest:

Izjava*

 

 

Kot se trenutno kaže, je glavna ugotovitev dosedanjega dogajanja, da je tudi ministrstvo za kulturo zgolj del vesolja in kot tako, seveda, potrebno kultivacije. A naposled se moramo posvetiti tudi vsebini. Ob 20. uri se bo namreč v Galeriji ŠKUC zgodila otvoritev razstave Cikcak, na kateri se bo predstavilo kar nekaj umetnikov, ki bodo prepletali različne tematike od spolnih, do tehnologije in enakopravnosti. Večina ustvarjalcev prihaja iz področja nekdanje skupne države, več o vsemu kar bo moč zaznati s čutili in razumom, v Zigzaganju med različnimi razstavnimi prostori in o tehnoloških momentih razstave pa nam bo povedala kuratorica Lenka Đorojević:

 

Izjava*

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness