Mladi, ki postajajo...

Kulturna ali glasbena novica
13. 5. 2022 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah se sprašujemo o prihodnosti mladih, o prihodnosti »postajajočih«, kot jih v prvih nekaj minutah poimenuje uvodni glas dokumentarnega filma Futura. Njegovo premierno projekcijo smo si ogledali včeraj popoldne v Kinodvoru v okviru mednarodnega filmskega festivala mladih za mlade Kinotrip. Po ogledu skoraj dvournega filma pa smo v dvorani še slabo uro posedeli ob pogovoru s filozofom in sociologom kulture Filipom Dobranićem, filmsko režiserko Uršo Menart, glasbenikom Tschimyjem in dijakinjo Aiko Zakrajšek. Njihovo razpravo pa sta povezovali Brina Gramc in Eneja Golob Džananović.

Film Futura je skupno delo treh režiserjev, Alice Rohrwacher, Pietra Marcella in Francesca Munzija. Posnet je skozi oči italijanske mladine, ki odgovarja na vprašanja o svoji prihodnosti, željah in strahovih. Gledalka je tako popeljana na potovanje po italijanskih mestih in vaseh, kjer spoznava kopico posameznic in posameznikov, ki razmišljajo o svojem jutri. Ta je za mnoge še negotov, s čimer se poistoveti tudi gostja pogovora Aiko, ki po dogodku premleva svoje vtise:

Izjava

Zanimalo pa nas je tudi, kako so film doživele tiste, ki so bile v vlogah obiskovalk in gledalk. Na poti iz dvorane nam ena izmed njih pove, kaj se ji je najbolj vtisnilo v spomin:

Izjava

Sedaj pa se za nekaj trenutkov vrnimo na začetek, ko smo se navezali na besedo »postajajoči«, uporabljeno v uvodu filma. Sprašujemo se, ali kdaj sploh »postanemo«? Na pretirano filozofsko vprašanje nam odgovori glasbenik in gost pogovora Tschimy, ki pove tudi svoje razmišljanje o tem, zakaj se probleme mladih pogosto diskreditira:

Izjava

Tschimy prav tako izrazi mnenje, da je bil film osvežujoč vpogled v pogovore o prihodnosti mladih, a pripomne, da je dejstvo, da imajo mladi več moči, kot se zavedajo, še vedno prikazano na igriv in kinematografski način, ki poskuša ublažiti brutalnost situacije.

Kljub temu da smo slišali že nekaj različnih vtisov in mnenj, smo zanje povprašali še povezovalko pogovora in eno izmed mladih članic Kinotripovega filmskega kluba. Eneja je film namreč doživela v nekoliko drugačni luči:

Izjava

Če vas je, drago poslušalstvo, film pritegnil, si ga je moč ogledati v Mali dvorani Kinodvora že danes zvečer. Prihodnost pa je negotova, zato bodo film predvajali še naslednjih nekaj dni.

 

Kulturne novice je pripravila Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.