Naježeno - Kurja polt dviguje dlake (in družino)

Kulturna ali glasbena novica
16. 4. 2015 - 15.10

Črn usnjen plašč, rokavice, golo žensko telo, senca noža in krik. In potem svetleče rdeča kri in še malo krvi in kri po steni, po ploščicah in kri nasploh in povsod. Med rumeno, divje modro, ki zeva iz očesnih odprtin, in globoko vijolično med baročnimi zavesami dnevne sobe. Nekako tako en in vsi prizori dobrih starih italijanskih špageti grozljivk iz 60-ih in 70-ih, ki bodo od danes pa do nedelje, 19. aprila, špricale po platnih in dvigovale gledalcem dlake v Slovenski kinoteki in Kinodvoru, v okviru spomladanske edicije festivala horror filma - kultov, klasik in žanrskih odpadnikov, Kurja polt, s fokusom na očeta giallo (džalo) žanra, Maria Bava. Več o festivalu nam je povedala Maša Peče, vodja festivala:

* Izjava se nahaja v posnetku

O veličini in protislovnosti imena Mario Bava, Maša Peče:

* Izjava se nahaja v posnetku

Italijanski horror velja za arhetipski referenčni okvir danes komercialno uspešnega ameriškega, predvsem slasher žanra. Kako v tem referenčnem okviru razumemo Bavov giallo (džalo):

* Izjava se nahaja v posnetku

Zakaj Bava še danes ježi poglede in dlake gledalcev:

* Izjava se nahaja v posnetku

 

 

Skozi drugačno perspektivo pa bo na človekov vsakdan pogledala razstava z naslovom Drugi družinski razlogi, ki se danes ob 19. večerni otvarja v Galeriji P74. Kustos Paolo Toffolutti, ki je razstavo z istim naslovom, a glede na drugačen kulturni kontekst pripravil že v Pordenonu v Italiji, bo preko del Lorenza Cianchija, Daniele Perega, Jake Vatovca in drugih pred gledalca v pomislek postavil koncept družine. Sveta trojica družine, ki nam jo uriva zahodna misel in uokvirja v neoliberalno-kapitalistični kontekst, namreč ni edini način bivanja, domovanja in ljubezni v človeški skupnosti. Aktualni problemski konteksti Cerkve, homoseksualnih parov in problem posvojitve so tisti, ki pojmu družine gotovo razširjajo slovarski pomen, katerega možnosti si do 5. maja lahko ogledate v Ljubljani.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness