Najprej zdravje, pol kultura

Kulturna ali glasbena novica
20. 3. 2020 - 15.10

Lepo pozdravljeni. Kot smo ta teden že poročali, je na ministra Vaska Simonitija naslovljen Apel Vladi Republike Slovenije za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa. Javno peticijo je do tega trenutka podpisalo 10.840 ljudi, ki do uradnega konca epidemije zahtevajo oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja v višini zakonsko določene minimalne postavke. Mnogi samozaposleni, ki so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, so zaradi trenutnih razmer ostali brez sredstev za preživetje.

Včeraj je ministrstvo za kulturo na zahtevo samozaposlenih v kulturi odgovorilo, da interventnega zakona ne bodo sprejeli, saj je zdravje vseh na prvem mestu. Ministrstvo po poročanju Slovenske tiskovne agencije pravi, da se novi predlogi interventnih zakonov vlagajo po nujnem postopku. Kljub zavrnitvi samostojnega interventnega zakona trdijo, da se problematike sektorja samozaposlenih zavedajo, izvajalce programov in projektov, ki jih sofinancira ministrstvo, pa zaprošajo, da o odstopanjih od terminskih načrtov sofinanciranih programov in projektov pravočasno obveščajo skrbnike pogodb na ministrstvu za kulturo. O trenutnih razmerah, pogojih kulturnega delovanja in pomembnosti javnega prostora smo govorili s kulturnikom  Miho Turšičem.

Izjava

Poleg oprostitve plačil obveznih prispevkov za socialna zavarovanja so v apelu opozorili predvsem na tiste, ki so nenadoma ostali brez dela. Kot rešitev so predlagali oprostitev plačila prispevkov za vse, ki bodo v letošnjem letu zaslužili manj kot 20.000 evrov, tisti, ki bodo zaslužili več, pa bi sredstva vrnili ob obračunu dohodnine. O odločitvi vlade zopet Turšič.

Izjava

Turšič komentira krizno stanje in napove reze na področju kulture. 

Izjava

O situaciji smo se pogovarjali tudi s pobudnico apela za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa in skrbnico Solidarnostne akcije za ogrožene delavke in delavce v kulturi Beti Žerovc. Za nas je povzela pomembnost zavrnjenega zakona.

Izjava

Žerovc kljub zavrnitvi poziva k nadaljnjim zahtevam po enakopravnosti.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.