Namizno gledališče

Kulturna ali glasbena novica
29. 9. 2021 - 15.06

Ta vikend domače mize stanovalcev naselja BS7 ne bodo pogrnjene s prtom, ampak … z gledališčem. To ne pomeni, da bodo stanovalcem tega naselja po mizah hodili in plesali gledališki igralci, temveč da bodo imeli sami priložnost skozi igro nasloviti aktualne problematike, ki zadevajo njihov soobstoj v skupnosti, ki jo sestavljajo. 

Namizno gledališče je oblika participatornega gledališča, ki jo v Sloveniji trenutno razvija Kulturno-umetniško društvo Ljud. To je skupina režiserjev, igralcev, antropologov in drugih humanistov, ki gledališče razumejo kot sredstvo za vnašanje življenja v javne prostore, z namiznim gledališčem pa prodirajo tudi v bolj zasebne prostore vsakdanjosti. Več o društvu in njegovih izhodiščih nam pove njegova članica, režiserka Vida Cerkvenik Bren.

Izjava 1

Kot nam še pove Cerkvenik Bren, namizno gledališče »ponuja priložnost, da za isto mizo posadimo ljudi, ki se sicer ne bi nikoli pogovarjali ali sedeli za isto mizo«. S prvimi dogodki namiznega gledališča je kolektiv začel že pred dvema letoma, zaradi koronavirusne pandemije pa je ta format gledališča postal še bolj aktualen. Več o tem, Cerkvenik Bren.

Izjava 2

Ustvarjalci so s pripravo na omenjeni dogodek začeli že pred nekaj meseci, ko je član kolektiva Kud Ljud, antropolog Jurij Bobič, sicer tudi sam živeč v naselju BS7, s prebivalci tega naselja opravil številne pogovore, na podlagi katerih je kasneje nastal krajši dramski dialog. Dialog, ki ga bosta uprizorila igralca Uroš Maček in Zala Ana Štiglic, bo služil kot spodbuda za nadaljnjo razpravo med prebivalci naselja, ta pa bo v procesu krožne izmenjave ustvarjalcem služila kot izhodišče za ustvarjanje novih dogodkov namiznega gledališča. Več nam pove Cerkvenik Bren. 

Izjava 3

Namizno gledališče je sicer del dveh širših projektov, Ambasadi in RIOTE3 oziroma Rural Inclusive Outdoor Theatre Education. Oba projekta si prizadevata za širitev gledališke umetnosti izven mestnega središča in med gledalce, ki z gledališčem morda še niso dobro seznanjeni. Več o umeščenosti namiznega gledališča v kontekst projekta Ambasadi nam je povedala Cerkvenik Bren. 

Izjava 4

Več o umeščenosti namiznega gledališča v projekt RIOTE3 in o prihodnjih načrtih za širitev tega formata pa nam je povedal član kolektiva Ljud Grega Močivnik.

Izjava 5

Dogodki namiznega gledališča se bodo zvrstili v petek in soboto, za nedeljo Ljud v sodelovanju z zavodom Bufeto pripravlja kroženje klovnov po naselju, s Kulturno-ekološkim društvom Smetumet pa ekološko predstavo Kako je nastal svet?, ki se bo v vzdušju nedeljskega piknika odvila na Bratovševi ploščadi. V primeru dežja bo nedeljski dogodek prestavljen.

 

Pisal je Jaka.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.