Nekompetentni evropski poslanci

Kulturna ali glasbena novica
7. 9. 2018 - 15.10

Danes nadaljujemo z novicami iz začetka tedna v zvezi z novim predlogom direktive Evropske unije glede avtorskega prava na spletu, o katerem bodo evropski poslanci glasovali 12. septembra. Dopoldne se je v Vijolični dvorani Pravne fakultete odvila bolj uravnotežena okrogla miza kot prejšnji teden. Tokrat so poskrbeli tudi za strokovno utemeljitev.

Marko Grobelnik, raziskovalec umetne inteligence z Instituta Jožef Stefan je poudaril večkratni pomislek, da evropski poslanci niso kompetetni za odločanje o takšnih strokovnih problemih in celo, citiramo: "Da ne razumejo realnosti".

Realnosti zgleda ne razumejo tudi glasbeniki in drugi nosilci avtorskih pravic. Problem nastane že pri tem, da se dialog ne more vzpostaviti. Luka Novak, predstavnik Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja SAZOR, je med uvodnim predavanjem izrednega profesorja Pravne fakultete Klemna Podobnika, protestno zapustil dvorano. Enako je storil Gregor Štibernik iz Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del AIPA.

Da prihaja do nerazumevanja predloga direktive s strani avtorjev, predvsem problematičnenga 13. člena, nam kaže tudi vsakič znova obravnavana tema, ki jo je predstavil Nikola Sekulović iz Dan D.

Izjava.

Da avtorji ne bojo s pomočjo direktive dobivali več denarja, mu je razložil Filip Dobranić iz inštituta Danes je nov dan in glasbenik.

Izjava

Tudi po besedah raziskovalca umetne inteligence, Marka Grobelnika, filtrov, ki bi poznali razliko med zakonitim in nezakonitim posnetkom na spletu, zaenkrat ni.

Na okrogli mizi smo slišali tudi mnenja predstavnic Ministrstva za javno upravo in Ministrstva za šolstvo, ki predlogu direktive nasprotujeta. Kljub temu mislita evropska poslanca Lojze Peterle in Franc Bogovič direktivo prihodnji teden podpreti. Proti sta se izrazila danes prisotni Igor Šoltes in Tanja Fajon, medtem ko je diplomatski odgovor Iva Vajgla nakazal, da ostaja nevtralen, oziroma se do direktive ne želi opredeliti.

Kakšen pa je pogled izrednega profesorja Pravne fakultete, Klemna Podobnika?

Izjava.

Okroglo mizo s preteklega tedna lahko v celoti poslušate na naši spletni strani www.radiostudent.si. Prihodnji torek pa lahko prisluhnete v veliki meri tudi danes obravnavani okrogli mizi. Posnetek ne bo objavljen v celoti, saj je okrogla miza trajala dalj kot dve uri in pol. V torek ob polnoči v noči na sredo vam bomo tako predvajali dve uri okrogle mize.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness