Neodvisne novice

Kulturna ali glasbena novica
22. 6. 2015 - 15.10

Domicil tako imenovane neodvisne scene sodobnih scenskih umetnosti, Stara mestna elektrarna, bo danes že tretjič prizorišče Zbora za publiko. Kot so ob ustanovitvi pred dvema letoma zapisali organizatorji, Zavod Bunker, Zavod Maska, Via Negativa in Društvo za sodobni ples, je zbor za publiko "serija javnih diskusij, na katerih se ustvarjalci skupaj z gledalci sodobnih scenskih umetnosti sprašujemo, zakaj nas gledati. Zbor želi povezati ustvarjalce ljubljanske neodvisne scene v najelementarnejšem skupnem imenovalcu, ki konstituira smisel našega početja – to je gledalec". K temu skupnemu imenovalcu je zbor za publiko prvo leto pristopil z izbranimi govorci, ki jim je drugo leto dodal tudi izbrane predstave, letos pa z vabilom vsem, ki so v aktualni sezoni ustvarjali na ljubljanski neodvisni sceni. O tem, zakaj ta sprememba v metodi - Bojan Jablanovec, Via Negativa in moderator zbora.

* Izjava se nahaja v posnetku

Letošnji zbor za publiko bodo poleg Jablanovca moderirali še Janez Janša, Teja Reba in Tamara Bračič Vidmar. Kljub temu da bo zbor sledil formi odprte diskusije brez vnaprejšnjih določil, bo vendarle gravitiral okoli vprašanja skupnih imenovalcev ljubljanske neodvisne sodobnoscenske scene, ki je, kot pravi Jablanovec, na neki način razdrobljena in samozadostna.

* Izjava se nahaja v posnetku

Zbor za publiko tako predstavlja bolj afirmativen poskus definicije neodvisnosti, mimo zgolj negativne opredelitve v razliki do javnih institucij.

* Izjava se nahaja v posnetku

Zbor za publiko se prične drevi ob 19.00.

 

Z interpretacijo Erica Deana Scotta Ginsbergove famozne pesniške stvaritve Howl pa se v Menzi pri koritu pričenja še en dogodek odprte platforme neodvisne kulturne in umetniške scene, v tem primeru literarne. Festival Mlade rime so vsakoletni večdnevni festivalski podaljšek demokratične in DIY pesniške platforme, letos pa potekajo že osmič. Poleg branja poezije, ki se bo zaključilo z odprtim in celonočnim pesniškim maratonom 29. junija, festival ponuja tudi zatočišče za nastope številnih eksperimentalnih godb, jutri pa bo v okviru festivala uprizorjena tudi FEM TV 3.0, spolno zaznamovana burleksno-kabaretska parodija dispozitiva televizijskih šovov in informativnih oddaj.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness