Neoliberalno o ekonomiji

Kulturna ali glasbena novica
7. 2. 2013 - 14.10

Današnji predpraznični dan je tako kot jutrišnji obarvan z veliko mero kulturnih dogodkov. V MMC Kibla ob osmi večerni uri pripravljajo improvizacijski koncert Aphra Tesla Operating System Incorporated Richard Heslop: Child in a sew. Vokal Aphra Tesla, brenkala Igorja Bezgeta in film Richarda Heslopa pripovedujejo zgodbo o nenaključnem srečanju med umetnikoma, ki nagovarjajo gledalca, da sam poišče svojo točko ustvarjanja iluzoričnih vidno slišnih krajin. V Beletrinini knjigarni pa ob 18. uri pripravljajo dobrodelno dražbo redkih in zadnjih izvodov knjig Študentske založbe. Izkupiček od prodaje bodo namenili društvu Rdeči noski – klovni zdravniki.

 

***

Včerajšnji dan pa so v Trubarjevi hiši literature zaznamovali s pogovorom ob knjigah Davida Harveya: Kratka zgodovina neoliberalizma, ki je končno dobila tudi svoj prevod v slovenščino in knjigo Branka Bembiča: Kapitalizem v prehodih: Politična in ekonomska zgodovina Zahoda po 2. svetovni vojni. Gre za dve socioekonomski knjigi, ki prispevata k razumevanju struktur in premen kapitalizma druge polovice 20. stoletja in sta aktualni tudi v trenutni situaciji, ki jo poznamo v Sloveniji. V pogovoru so sodelovali Branko Bembič, Sašo Furlan, Aleksandar Kešeljević, Marko Kržan in Boštjan Nedoh. O eni od tematik v knjigi, ki so relevantne tudi za zdajšnjo družbeno situacjo v Sloveniji, je govoril tudi avtor Branko Bembič:
 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

O Harveyevi knjigi in njenih pomembnih vrhuncih pa je spregovoril tudi Marko Kržan:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Naslednji pogovor o knjigah, ki se ga lahko udeležite prav tako v

 

Trubarjevi hiši, se bo zgodil 6. marca ob 17. uri. Aleš Černič bo predstavil svojo novo knjigo Na vodnarjevem valu o sociologiji novih religijskih gibanj, skupaj z Markom Kerševanom.

 

***

 

Kar se tiče jutrišnjega prazničnega dne, pa se nadejamo odprtih muzejev in galerij z brezplačnim vstopom. Če se boste znašli opoldan v bližini Prešernovega trga, pa prisluhnite recitacijam Prešernovih pesmi v izvedbi Društva slovenskih pisateljev. S strani KUD Mreže oziroma galerije Alkatraz pa je prišla pobuda v obliki javnega pisma za pravično izplačevanje razstavnin umetnikom. Več že podpisanih organizacij, med katere sodijo tudi društvo Asociacija, ZDSLU in Odprta zbornica za sodobno umetnost, spodbujajo k doslednemu izplačevanju razstavnin umetnikom, kot pravičnemu plačilu za opravljeno delo. Neplačevanje le-teh je s strani javnih zavodov v slovenskem prostoru namreč postala zasidrana, a zanje nesprejemljiva praksa. Pod razstavnino se šteje plačilo avtorju umetniškega dela za predstavljanje v javnosti, plačilo za dodatno delo ustvarjalca s samo razstavo in plačilo materialnih stroškov za razstavljanje, niti ne prevoznih in komunikacijskih ali drugih stroškov, ki jih ima umetnik s samim razstavljenim delom. Pobuda je bila decembra 2012 že poslana superministrstvu, ki je zagotovilo rešitev v najkrajšem možnem času. Strošek razstavnin glede na proračune javnih zavodov v letih 2008 in 2009 je predstavljal manj kot 1% v letnih proračunih javnih zavodov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.