Nika Špan: U

Kulturna ali glasbena novica
23. 4. 2018 - 15.29

Pozdravljeni v kulturnih novicah. 23. april je datum, ki od leta 1995 obeležuje svetovni dan knjige. Če bi lahko v trenutni situaciji potegnili eno izmed vzporednic z današnjim praznikom, bi to bil slogan: vzemimo si čas.

Preden napovemo današnje dogodke v kulturnih novicah, naj najprej obrnemo slavni slogan Karla Marxa: ko poskušamo delovati v sodobnem svetu, ne smemo podleči skušnjavi po instantnem izražanju; po želji direktne akcije, ki bi bila sposobna obrniti stvari na bolje. Vprašanje si lahko zastavimo drugače: trenutna situacija namreč ne zahteva odgovorov na vprašanje, kaj lahko storimo proti globalnemu kapitalizmu, saj tovrstna argumentacija večinoma vodi v slepo ulico. Glede na to, da smo teh srečanj že močno siti, je smotrneje problematizirati sam način preizpraševanja omenjenih težav. Odkrivanje ideoloških koordinat današnje družbe se tako začne s tem, da odkrijemo povezavo med akutnimi problemi družbene situacije in poskusi njenega reševanja; problem se nahaja v sami zastavitvi problema.

Zgoraj zelo grobo opisana prepričanja se v našem prostoru vežejo predvsem na predstavnika lacanovske šole - Slavoja Žižka in Mladena Dolarja.

Slednji bo danes slovenski gost ciklusa razprav z naslovom “Ideje o Evropi”. Francoski inštitut v Sloveniji in Narodna galerija vas v sodelovanju s Skupino za geopolitične študije na visoki šoli Ecole normale supérieure (ENS) vabita, da se udeležite ciklusa razprav, ki bodo potekale med 23. aprilom in 22. majem. Mednarodno uveljavljeni misleci bodo spregovorili o izzivih, s katerimi se danes sooča naša celina, odprli bodo nove perspektive za bolj politično Evropo in tako ponudili svojo idejo o prihodnosti le-te.

Cikel predavanj bo potekal takole: predavanja mislecev na Ecole normale supérieure v Parizu bodo v živo predvajana v več evropskih mestih, vsako pariško predavanje pa bo nato komentiral, nanj reagiral in ga analiziral evropski intelektualec z drugega konca Evrope.

Današnje srečanje bo za širšo publiko še posebej zanimivo, saj v “goste” prihaja Thomas Piketty - širše znani ekonomist, čigar knjiga Kapital v 21. stoletju je postala zelo komentirano in brano čtivo. Videli bomo, na kakšen način bo Dolar pristopil do besed francoskega ekonomista. Mogoče si gledalci lahko obetamo podobno kritiko, kot jo je v enem izmed preteklih intervjujev podal Yanis Varufakis na njegovo delo.

Dogodek bo potekal danes, 23. aprila, ob 19.30 v Avditoriju Narodne galerije v Ljubljani.

Ostajamo v centru mesta. Galerija Škuc v letošnjem letu obeležuje štiridesetletnico delovanja v prostorih na Starem trgu. V tem času je galerija pisala zgodovino, katere deli so dobili kulten status, odigrala pa je tudi ključno vlogo pri afirmaciji in promociji generacij umetnikov, kustosov in drugih kulturnih delavcev, ne nazadnje pa tudi paradigme sodobne umetnosti kot take pri nas.

V letošnjem letu smo že imeli možnost videti prvo izmed treh razstav v vrsti, “Institucija. Študija primera”, ki je obravnavala združevanje umetniških praks v institucionalno politiko v preteklem desetletju. Za nadaljnje naslavljanje vprašanj, ki so se izkazala za relevantna v polju sodobne umetnosti danes, sta kustosa Vladimir Vidmar in Tjaša Pogačar povabila k skupnemu razmišljanju in intervenciji Niko Špan, eno najvidnejših protagonistk tega obdobja.

Današnja razstava U je instalacija, osredotočena na 90. leta, ki galerijski prostor obravnava kot svojevrsten prehod, ovinek, ki nam onemogoči izkušnjo galerijske notranjosti in nas odpelje na mesto, kjer smo začeli. Funkcionalno bi poseg lahko najprecizneje opisali kot obvod, bypass vitalnega organa umetnosti – galerijskega prostora – in posvetitvene moči ter presežne izkušnje, ki naj bi jo zagotavljal.

Za več informacij o današnji razstavi in njeni umestitvi v 40. obletnico delovanja Galerije Škuc smo povprašali Vladimirja Vidmarja, umetniškega vodja galerije.

Izjava:

In še nekaj o 90. letih v našem umetniškem prostoru.

Izjava:

Razstava bo na ogled od 23. aprila do 6. maja, tudi ob ponedeljkih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness