Normalno in patološko

Kulturna ali glasbena novica
7. 6. 2018 - 15.10

“Ptice, rojene v kletki, imajo letenje za bolezen."

Sem normalna ali nora? To je zdaj vprašanje, pravi Veronika Valdés. S Tajdo Podobnik sta razpetost med obema poloma skušali koncipirati v plesni predstavi NOR.MAL. Premierno jo bodo uprizorili zvečer ob 20. uri v Plesnem teatru Ljubljana.

Kako dojemamo normalno, kako noro in kako je potekala konceptualizacija predstave, nam je povedala avtorica Veronika Valdés.

Izjava

Kako se z gibi izraža normalno, kako noro? Kakšen je normalen gib, kakšen gib je ekscesen? Kako ju uprizoriti brez zdrsa v karikiranje?

Izjava

Plesalko in koreografinjo Veroniko Valdés smo povprašali še o njenem zaznavanju in izkušanju stanja sodobnega plesa v Sloveniji.

Izjava

Zadeva, ki je v polju normalnega in norega trenutno veliko bolj pereča, je normalizacija sovražnega govora, ki jo je še posebej spodbudila sovražno naravnana in ustrahujoča predvolilna kampanja nekaterih desno usmerjenih političnih strank. Sovražni govor se čedalje bolj upravičuje s “svobodo govora”. Tako so skušali upravičiti tudi sicer razmeroma miren protest neonacistične skupine, ki je v Brnu prekinila predstavo Naše nasilje, vaše nasilje - pravzaprav pa je slednja skupina s tem efektivno posegla v svobodni govor in svobodo umetniškega izražanja. A veliko težje bodo s “svobodo govora” upravičili neposredno rasistične zmerljivke in celo grožnje, ki jih je nedavno s strani slovenskih državljanov prejel Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, ki je sicer tudi produciralo prej omenjeno predstavo.

Na dogodek so se odzvali številni kulturni delavci in delavke, ki so se podpisali pod protestno pismo ob sovražnem in žaljivem napadu na Injaca, ki ga bodo še danes posredovali javnosti. Dogodek je v navezavi na erodiranje javne sfere, predvolilno kampanjo in na odgovornost politike pri sankcioniranju tovrstnih situacij komentirala kulturnica Dragana Alfirević.

Izjava

Čisto pri koncu Kulturnih novic vam želimo priporočiti še en dogodek. Ako imate ob 19. uri čas in se boste morda celo nahajali kje v bližini metelkovske ploščadi, vas lahko zanese v Muzej sodobne umetnosti. Tam bodo odprli razstavo umetniškega dvojca  P L A T E AU R E S I D U E. Za razstavo ALMA MATER sta pripravila prostorsko instalacijo, ki je med drugim sestavljena iz kosa ledu, prinešenega iz ledene jame v Kočevskem rogu, ki ga bosta umetnika v muzeju podvrgla muzealizaciji, ki bo obenem tudi proces topljenja, izginjanja, minevanja. V glavnem, eko tematika. Obljubljajo pa atmosferično in senzorično doživetje.

Vabljeni pa tudi na zaključek festivala Poezija na razpotju: Taktike vztrajnosti, ki bo danes zvečer v Channel Zeru in o katerem smo vas na naši radijski postaji sproti obveščali.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja ... problemi so mnogo kompleksnejši kot si drznemo priznati danes.
Mladinsko Gledališče žal ne bo dovolj za pogonski motor slovenske kulture in za spremembe iniciacije. razmišljati Skupnost kot idejo za Borštnikovo srečanje je pa tudi že vnaprej usojeno na propad, izgubljena in zgrešena ideja v osnovi. Zakaj??? - ker skupnosti več ni.
zakaj ne razmišljajo igralci o skupnosti in skupnem ne pred kamerami ampak, ko sedijo zjutraj na kavi in se pogovarjajo s so-meščani???? pa bodo imeli koncept skupnosti izzven gledališča, ki je samo farsa realnega ???!!! a?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness