Nov kulturni model?

Kulturna ali glasbena novica
6. 2. 2017 - 15.10

Kot smo na Radiu Študent že poročali, je na Ministrstvu za kulturo v teku priprava novega Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, krajše ZUJIK. Ob tej priložnosti in kot pregled njihovega lanskoletnega delovanja je Društvo Asociacija sklicalo novinarsko konferenco. Sodelovali so člani Asociacije Andrej Srakar, Jurij Krpan, Jadranka Plut in Anela Bešo.

Srakar je predstavil analizo stanja v kulturi in jo povzel z ugotovitvijo, da “proračun raste, kultura pada”. Kultura je, kot vemo, proračunska žrtev, saj so se od leta 2012 kljub gospodarski rasti, manjšemu znižanju državnega proračuna, čemur je nato sledilo njegovo povečanje, sredstva za kulturo znižala z 2-eh % na 1,6% državnega proračuna.

Srakar je razbil mit o rasti števila samozaposlenih v kulturi, ki naj bi jo bilo treba omejiti:

Izjava.

Jurij Krpan je nato predstavil, kako minister piše “vitek” zakon. V Asociaciji so ministrov “avtorski projekt”, ki nastaja brez dialoga z nevladnimi organizacijami, označili za simptom vsega, kar se dogaja že 10 let. Minister bi vitkost zakona kombiniral z drugimi, specifičnimi zakoni. To pa je nazadnjaško z vidika sodobne umetnosti, ki že dolgo ni več zaprta v cehe.

Ministrovo pisanje za delovno skupino se je tako za zdaj materializiralo v abstrakten dokument, ki naj bi bil nov kulturni model. V njem se poraja ideja o t.i. Agenciji za umetnost, ki naj bi se zgledovala po Agencijah za knjigo in za film. Vendar, poudarja Krpan, sta ti dve agenciji disfunkcionalni. Po njegovem mnenju bi minister rad getoiziral umetnost in umetnike na ta način nekam pospravil.

Ministrov tekst o novem kulturnem modelu se v številkah konkretizira zgolj v zadnjem delu. Tam govori o krčenju števila samozaposlenih v kulturi, da bi lahko povečal sredstva za projekte. Kritizira Jurij Krpan:

Izjava.

Jadranka Plut je nato predstavila uspehe Društva Asociacija v preteklem letu. Povedala je, da nevladne organizacije po novem lahko uporabljajo zasebno infrastrukturo in kot primer navedla Staro mestno elektrarno, ki jo nevladne organizacije lahko uporabljajo kot vadbeni prostor.

Drug uspeh je, da so samozaposleni, ki imajo manj kot 75% prihodkov minimalne plače, zdaj upravičeni tudi do socialnih transferjev. Pred sodbo ustavnega sodišča, ki je razglasilo ta del zakona za neustaven, mnogi samozaposleni namreč niso bili upravičeni do nekaterih transferjev. Kljub temu pa morajo zdaj tisti s prihodkom pod 75% minimalne plače individualno prikazovati dejanske prihodke.

Delni uspeh pa je bil backlash [bekleš] na novembrsko uredbo za samozaposlene, o kateri smo na Radiu Študent že poročali. Ko se je mobilizirala celotna kulturna javnost, je ministrstvo naredilo nekaj popravkov v uredbi, tako da gre v njej za malo manj drastično krčenje sredstev za samozaposlene. Med drugim so tako v uredbi ohranili poklic radijskega napovedovalca.

In še sarkastična beseda Jadranke Plut:  

Izjava.

O tem, kako daleč bo šlo podhranjevanje kulture s strani države, bomo na Radiu Študent poročali še naprej.

Asociiral je Jan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness