Nov vznemirljiv eksperiment

Kulturna ali glasbena novica
18. 2. 2021 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah se bomo potopili v virtualni svet uprizoritvenih umetnosti. Gre za eksperiment z naslovom Oder360 zavoda En-Knap, ki vzpostavlja nov tip produkcije uprizoritvenih umetnosti preko virtualizacije predstav s 360-stopinjsko kamero. 

V okviru projekta so v tem tednu od torka do četrtka pripravili spletno šolo uporabe VR-tehnologije na področju uprizoritvenih praks. V sklopu treh predavanj so podrobneje predstavili projekt, njegov potencial, uporabljeno tehnologijo in svoje pristope k virtualizaciji predstav. V naslednji fazi organizatorji k prijavi na javni razpis za virtualizacijo obstoječih predstav vabijo domače ustvarjalce uprizoritvenih umetnosti. Razpis podrobneje predstavi ustanovitelj Zavoda En-Knap Iztok Kovač.

Izjava.

Nov tip produkcije kljub novi obliki družabnega kulturnega dogodka ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču. Po eni strani vzgib za projekt izhaja iz potrebe po prilagoditvi na trenutne omejitve uprizoritvenih umetnosti, po drugi pa tudi iz želje po novi vrsti promocije. Eden od govorcev na predavanjih John Ashford, ustanovitelj in direktor največje evropske mreže sodobnega plesa Aerowaves, je predstavil zamisel projekta ter njegovo mednarodno komponento. Izpostavil je pomen virtualizacije predstav za širjenje občinstva ter ponovno ovrednotenje uprizoritvenih del v času koronakrize. 

Izjava.

Projekt Oder360 ni le prevod že obstoječih predstav v virtualno obliko in s tem zgolj iskanje nadomestka klasičnega tipa odrskih uprizoritev v krizi. Oder360 odkriva in raziskuje povsem nov medij. Poleg že omenjenih govorcev Kovača in Ashforda sta jutranji predavanji vodila filmski publicist Stojan Pelko in neodvisni filmski in televizijski režiser Marko Cafnik. Njuna prispevka sta postregla s podrobnimi premisleki o potencialih virtualnih tehnologij in premenah umetniške forme s tehnološko posredovanimi pogledi. Kovač izpostavlja novo pozicijo gledalca, ki nastopi v 360-stopinjskem posnetku predstave.

Izjava.

Projekt Oder360 v primerjavi z ostalimi primeri virtualizacij uprizoritvene umetnosti skozi igričarske postopke in potopitvene tehnologije orje ledino na področju priprave predstav s 360-stopinjsko kamero in ambisoničnim zvokom. Podrobneje Kovač. 

Izjava.

Novi tipi produkcij in oblikovanja gledalskih izkušenj, ki vznikajo iz trenutne kulturne ohromitve in eksponentnega tehnološkega razvoja, lahko trajno spremenijo načine konzumiranja sodobnih uprizoritvenih praks. Ali to pomeni začetek konca žive umetnosti? Komentira Kovač. 

Izjava.

Prijave vseh zainteresiranih umetnikov na javni razpis Oder360 za virtualizacijo že izdelanih predstav zavod En-Knap sprejema do 26. februarja.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Tina, mentoriral je Jernej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

immersive space (Paris, Rencontres internationales Paris/Berlin)

http://www.art-action.org/site/en/prog/21/paris/prog_louvre.php

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness