O Balkancih na Dunaju in svežih ribah

Kulturna ali glasbena novica
16. 12. 2016 - 15.24

Geografskega pojma Balkan se je oprijelo slabo ime. Spomnimo se samo na Slavoja Žižka, kako stoji na Šentjakobskem mostu nad zamegljeno Ljubljanico in razlaga, kako je na eni strani reke civilizirana Evropa, na drugi pa orientalski “Balkõ”, kjer možje pretepajo žene, ženam pa je to všeč.

Zato v civilizirani Evropi zdaj uporabljamo politično korektno označitev “Jugovzhodna Evropa”. Tega se drži tudi galerija Photon na Dunaju, kjer se danes odpira razstava fotografij mladih balkanskih vizualnih umetnikov. Jasna Jernejšek, ena od žirantk razstave, je razložila kontekst in strukturo dogodka:

Izjava              

Glede balkanskega konteksta ali odsotnosti le-tega Jasna Jernejšek pravi tako:

Izjava

Galerija Dobra vaga leži ob Ljubljanici, v centru Ljubljane, se pravi po Žižkovem mnenju nekje na nikogaršnji zemlji sredi ključne razmejitvene črte Balkana. Jutri v tej galeriji pričakujemo odprtje prodajne razstave Sveže ribe. Organizatorji dogodka vabijo na prednovoletne nakupe umetnosti:

Izjava

Od srede Dobra vaga v okviru programa Zine Vitrine gosti tudi pregled produkcije zinov in skicirk Simona Kocjančiča z naslovom Far Out. Avtor je podal kratko izjavo o izboru svojih del:

Izjava

Kulturne novice je pripravil Aljaž Glaser

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.