Obdavčimo nesmrtnost

Kulturna ali glasbena novica

Na tem svetu sta gotovi le dve stvari, davki in smrt. Današnje kulturne novice se sprašujejo, ali je temu res tako? Mar niso iz plačevanja davkov vse prevečkrat izvzete velike korporacije in podjetja, ki ali svoje dobičke skrivajo v davčnih oazah ali pa jim države podeljujejo številne davčne olajšave? Kot ugotavlja Ekvilib inštitut, smo državljani Slovenije v državno blagajno prispevali kar 14 %, preko DDV-ja pa še dodatnih 22 %, medtem ko so slovenska podjetja prispevala zgolj pičle 4 %. Ravno zato se bo v gledališču Glej ob 20. uri odvila premiera performansa z naslovom Dvojna igra 2.0: davčni te(r)orem. Avtorica in izvajalka performansa Katarina Stegnar poskuša odgovoriti na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi vsi plačevali davke, tudi tisti, ki se temu trenutno spretno izmikajo. Zanimalo nas je, od kod izvira ideja za predstavo:

Izjava

Kakšno vlogo pa po avtoričinem mnenju igrajo podjetja v tem novem svetu, kjer vsi plačujejo davke?

Izjava

Če je tudi vas vse minilo ob govoru o davkih, se lahko ob 19. uri v galeriji Photon udeležite otvoritve fotografske razstave češkega fotografa in svetovnega imena fotografije Vladimirja Židlickyja z naslovom Artful Games. Avtor se s fotografijami ženskih teles loteva tematik postajanja, spreminjanja in minevanja. Negative fotografij nato obdela s številnimi invazivnimi tehnikami. Več o teh tehnikah nam je povedala kustosinja razstave Michaela Bosakova:

Izjava

Od neplačevanja davkov pa k nesmrtnosti. Nesmrtnost je namreč fokus letošnjega knjižnega festivala Fabula, ki bo postregel z visokoletečimi imeni svetovne literature. Kajti le kaj bi poleg umetnosti lahko sploh še bilo nesmrtno? Festival bo potekal od 3. do 11. marca, v tem času pa se boste lahko udeležili več literarnih pogovorov z avtorji, kot so Mathias Énard, Igor Marojević, Sofi Oksanen, Bernardo Atxaga in Viktor Jerofejev.

Očitno sta se še zadnji dve gotovosti sveta razblinili. Za davke so poskrbela podjetja, za nesmrtnost pa meščanski liberalizem.

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

."visokoleteči"umetniki so poskrbeli da je umetnost znova smrtna.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.