Oblikovali smo kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
22. 10. 2013 - 14.10

S predavanjem Razlika med radikalnim in revolucionarnim oblikovanjem ameriškega časopisnega in spletna oblikovalca Rogerja Blacka se je danes v Kinu Šiška pričel šesti bienale vidnih sporočil Slovenije. Gre za osrednji oblikovalski dogodek, ki poleg organiziranja predavanj znanih praktikov, pa tudi teoretikov, oblikovalske stroke, po mnenju mednarodne komisije razstavlja in z Brumnovimi nagradami nagrajuje najboljša domača vidna sporočila preteklih dveh let. Kdo bo prejel letošnje nagrade, bo komisija v Narodni galeriji razkrila drevi, spomnimo pa, da je pred dvema letoma veliko nagrado prejel časopis Tribuna, zato smo o pomenu bienala in smiselnosti nagrajevanje vidnih sporočil vprašali Aljaža Vindiša, nekdanjega likovnega urednika časopisa Tribuna, trenutno oblikovalca pri časopisu Dnevnik.

* IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

Bienale, tako kot vsak podoben festivalski dogodek, legitimira to kreativno prakso, ki v pogojih današnjega produkcijskega načina, ko se profit ustvarja predvsem preko simbolnih razsežnosti danega produkta, pridobiva vse večji pomen. Glede na to, da je tudi Vindiš uporabil besedo industrija, smo ga vprašali še o oblikovanju kot na eni strani kreativno in umetniško prakso in na drugi strani kot ekonomsko profitno dejavnostjo. Vendarle se zdi, da je ravno oblikovanje tisto, ki med kreativnimi industrijami, ki naj bi spojile že tako spojeno umetnost in ekonomijo, bržkone zaseda prvo mesto.

* IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

 

Še ena napoved: ob osmi večerni uri se v Plesnem teatru Ljubljana kani zgoditi premiera mednarodnega plesnega projekta Surprised Body, slovensko Presenečeno telo. Kot v pr sporočilu pravijo ustvarjalci in kot potem na hitro povzamemo novinarji, skuša predstava, nastala v produkciji Plesnega teatra Ljubljana in norveške skupine Wee, telo vzpostaviti kot v stalni pripravljenosti, kot v pripravljenosti, da beži iz vsakršne vsakodnevnosti in rutine. Omeniti pa velja, da iz produkcijske rutine beži tudi sama produkcija predstave, saj se skozi številne delavnice vseskozi spreminja in tako nikoli ne uprizarja na isti način.

 

Že dopoldne pa se je v prostorih ministrstva za kulturo pričela prva popočitniška seja Nacionalnega sveta za kulturo, na kateri bodo člani sveta med drugim podali tudi svoje mnenje in sklep glede novega Nacionalnega programa za kulturo, ki so ga po številnih predlogih in dopolnitvah pred dobrim mesecem dni pripravili na Ministrstvu za kulturo. Ker seja Nacionalnega sveta za kulturo še traja, bomo o sklepih poročali jutri.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness