Obsežne kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
15. 5. 2013 - 14.43

Čez dobra dva tedna se začenja gledališki festival Prelet, ki ga ob sodelovanju z gledališčem Glej organizira Slovensko mladinsko gledališče. Včeraj je bil festival Prelet predstavljen na tiskovni konferenci, ki jo je za nas obnovila Tadeja Pungerčar iz SMG-ja.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////

izjava se nahaja v posnetku

//////////////////////////////////////////////////////////////

V okviru praznovanja 20. obletnice delovanja plesne skupine En Knap danes Španski borci gostijo Thierryja de Meya.

Ljubiteljem in poznavalcem sodobnega plesa je de Mey poznan predvsem po svojem unikatnem spletu različnih disciplin v plesnem koreografiranju. Ob 20. uri pričakujemo predstavitev njegovih najpomembnejših del, ki jo bo izvedel skupaj z dirigentom in tolkalcem Jeanom Geoffroyem. Dogodek nosi naslov Sledovi gibov.

 

Španski borci pa odpirajo svoja vrata že ob 15.30., ko bo Thierry de Mey vodil glasbeno delavnico o prepletu giba in glasbe, v sklopu katere bo predstavil tudi sistem Light music, ki je njegov avtorsko izdelan način koreografiranja plesnih predstav.

 

 

Včeraj se je v Jakopičevi galeriji odprla predstavitev življenja in dela Nika Matula, ki velja za skoraj edinega velikega slovenskega scenografa. Ob razstavi pa od 11. maja poteka tudi retrospektiva njegovih filmov v Ljubljanski Kinoteki.

 

Danes se začenja 66. filmski festival v Cannesu. Za zlato palmo se bo potegovalo 20 filmov, zadnjo besedo o zmagovalcu pa bo imel predsednik žirije Steven Spielberg. Lanskoletni zmagovalni film Ljubezen režiserja Michaela Hanekeja smo si lahko ogledovali v Kinodvoru, pričakujemo, da bo tako tudi z letošnjim zmagovalnim filmom.

 

Na Fakulteti za elektrotehniko se danes in jutri odvija Lego masters turnir, kamor lahko pridete tekmovat s svojim robotkom. Turnir se bo odvijal pod vodstvom Laboratorija za avtonomne mobilne sisteme in Laboratorija za modeliranje, simulacijo in vodenje. Tekmovanje poteka v okviru dnevov avtomatike na Fakulteti za elektrotehniko in ga spremlja bogat program predavanj in okroglih miz.

 

Stara elektrarna vas danes vabi na predstavitev avtorskih solov maturantov plesne smeri Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana – umetniške gimnazije. Tema letošnjih koreografij se navezuje na delo Virginie Woolf Lastna soba.

 

Danes se tudi odpira razstavni projekt mešanega pevskega zbora Glasbene matice v Ljubljani, ki na svojevrsten način prikazuje delovanje in dolgo zgodovino tega legendarnega zbora. Vabljeni v Knjižnico Šiška ob pol osmi uri zvečer.

 

V Bežigrajski galeriji 2 danes poteka otvoritev likovne razstave umetnika Emerika Bernarda, imenovana Prečenje. Razstava bo problematizirala današnje težave kreativnega odnosa do likovne umetnosti prek razstave predvsem neznanih del Bernarda, ki so nastale med letoma 2002 in 2013.

 

Do granitnih kock smo v Sloveniji v zadnjih letih zgradili močan in celo raznolik odnos, k njim pristopamo z najrazličnejšimi interesi. Narejene so iz kamnine, nekoč imenovane tonalit, danes jo pogovorno imenujemo granit, strokovno pa se ji reče granodiorit. Pridobivajo jo v edinem aktivnem kamnolomu magmatskih kamninah v Sloveniji na Pohorju. Granitnim kockam v čast so danes odprli razstavo v prirodoslovnem muzeju v Ljubljani, ki bo na ogled do sredine avgusta.

 

Kulturne novice je pripravila Nataša, sodbo ali se danes v Ljubljani dogaja ogromno ali nič kulture pa se prepušča poslušalcem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.