Odpiranje kulturnih ustanov

Kulturna ali glasbena novica
28. 4. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v torkovih daljših Kulturnih novicah. Začenjamo z novinarsko konferenco, na kateri je minister za kulturo Vasko Simoniti spregovoril o delovanju Ministrstva za kulturo v času pandemije koronavirusa. Po njegovem mnenju so bili vsi ukrepi, ki jih je predlagalo ministrstvo, uspešno uveljavljeni. Kot se je pohvalil, naj bi javni, od države financirani zavodi, ostali bolj ali manj neokrnjeni, zagotovljeno naj bi jim bilo »nemoteno delovanje v okviru danosti«. Simoniti je zatrdil, da naj bi zaposleni v društvih in nevladnih organizacijah prejeli »primerno nadomestilo«. Samozaposlenim naj bi priskrbeli plačilo prispevkov za socialno, zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, ob tem pa naj bi dobili še temeljni dohodek. Enako so zagotovili verskim uslužbencem vseh prijavljenih verskih organizacij v Sloveniji. O sredstvih za financiranje gospodarskih in negospodarskih dejavnosti Simoniti:

Izjava

Po oceni ministra za kulturo naj bi bila Slovenija uspešna pri preprečevanju širjenja bolezni in počasi prehaja v fazo omilitve ukrepov. Po njegovih predvidevanjih bi lahko v prihajajočih dneh ali v začetku maja začeli z odpiranjem galerij, muzejev, knjižnic in še česa. Kot pojasnjuje, je za odprtje potrebna odobritev strokovne znanstvene komisije. Simoniti je še dodal: »V polni meri bo kultura zaživela po tem, ko bomo prebrodili krizo.«

Selimo se na področje delovanja kulturnih ustanov. Fizična vrata hramov umetnosti so zaradi divjajočega koronavirusa še vedno zaprta. Stik s publiko so ustanove, umetniki in umetniški kolektivi premaknili v medmrežje, pri čemer njihove platforme beležijo porast obiska. Te omogočajo obisk številnih virtualnih prireditev, debat in predavanj. Mestna občina Ljubljana ponuja podporo javnim zavodom in nevladnim organizacijam, razmeram je bilo treba prilagoditi tudi dolgotrajne načrte, ki ne bodo izvedeni ali pa bodo izvedeni v okrnjeni obliki.

Javni zavodi so svoje delovanje večinoma že preselili na splet, medtem ko MOL še usklajuje načine izvedbe programa z nevladnimi organizacijami. Gledališča sicer prikazujejo arhivske predstave in ponujajo bralne vaje, v Muzejih in galerijah mesta Ljubljane potekajo virtualne razstave in natečaji, Mestna knjižnica Ljubljana pa je omogočila brezplačen prenos knjig na portalu Biblos

Delovanje je okrnjeno tudi v javnem zavodu Kinodvor, ki ga je leta 2008 ustanovila Mestna občina Ljubljana. Pod vprašajem so številni festivali in mednarodna sodelovanja, ki jih gosti zavod. Kako so se spopadli z razmerami, smo povprašali direktorico Metko Dariš:

Izjava

O odpiranju Kinodvora v prihajajočih mesecih ponovno Dariš:

Izjava

Kako bodo Kinodvor po koncu epidemije v svoje prostore ponovno pritegnil svojo publiko, ponovno pojasnjuje Dariš:

Izjava

Razmeram so se prilagodili tudi v Vodnikovi domačiji, ki jo upravlja Inštitut Divja misel. V rojstni hiši slovenskega pesnika so sicer prirejali številne literarne dogodke, koncerte in otroške programe. O preusmeritvi v spletno okolje je z nami  spregovorila Tina Popovič:

Izjava

O preizkušanju in eksperimentiranju z novimi formati nadalje Popovič:

Izjava

Dolgoročne strategije delovanja v nadaljnjih mesecih v Vodnikovi domačiji nam zariše Popovič:

Izjava

Kakšni pa so načrti za delovanje po odprtju? Zaključuje Popovič:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.