Odprte zadeve za nezaključene družbe

Kulturna ali glasbena novica
26. 5. 2021 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah gremo na kratek oddih od izčrpavajočih sag na polju domačih kulturnih bojev. Minuli petek smo odpravili na virtualni izlet v Berlin, od koder smo na radijske valove privlekli primer dobre prakse z uprizoritvenih dogodkov z naslovom Unfinished Fridays. Gre za mesečni format za prikazovanje krajših uprizoritvenih del v nastajanju, ki mu sledi vódena feedback izmenjava med ustvarjalci in občinstvom. Serija »nedokončanih petkov« se odvija že od leta 2014, tokratni dogodek pa je bil že 75. po vrsti. V zadnjem letu se je format sicer preselil na splet, pri čemer koncept in potek dogodka ostajata nespremenjena. O projektu Unfinished Fridays smo se pogovarjali z njegovo idejno pobudnico, umetniško vodjo rezidenčnega plesnega centra Lake Studios Berlin Marcelo Giesche, ki pojasni, iz kakšnih potreb je vzniknila omenjena pobuda. 

Izjava.

Unfinished Fridays predstavlja primer prakse, ki v procesih ustvarjanja plesa in performansa odpira prostor za izmenjavo z gledalci. Dogodek temelji na ideji, da omogoči izvedba še nedokončanega dela pred občinstvom razvoj na način, ki se ne bi mogel zgoditi znotraj zaprtega ustvarjalnega procesa. Pojasnjuje Giesche.  

Izjava.

Na uprizoritvenem dogodku Unfinished Fridays svoje delo običajno predstavijo trije do štirje ustvarjalci. Dela v nastajanju oziroma izseki daljših predstav so dolgi deset in največ dvajset minut. Giesche opiše, kako po nastopih na tovrstnih dogodkih poteka pogovor z občinstvom. 

Izjava.

Tovrsten tip dogodka je ploden z vidika odprte izmenjave z občinstvom, ki ga sestavljajo ljudje s področja kulture, v veliki meri pa tudi lokalna nestrokovna zainteresirana skupnost. Lake Studios se nahaja v Friedrichshagnu, naselju na obrobju Berlina, kar za berlinsko občinstvo ob obilici umetniške produkcije v nemški metropoli včasih predstavlja odročno destinacijo. Lokalna skupnost neprofesionalnih gledalcev, ki kulturne dogodke v studiu redno obiskujejo, ima z deljenjem svojih perspektiv na »nedokončanih petkih« možnost aktivne vloge v produkciji umetnosti. 

Dogodki, ki predstavljajo še nedokončana ali nezaključena, odprta dela, so pri nas redkejši. Primerjavo s stanjem v tujini poda performer in plesni ustvarjalec iz mlajše generacije, Jan Rozman

Izjava.

Rozman trenutno v okviru cikla Ventilator pripravlja serijo petih dogodkov s skupnim naslovom digital 1.5. K snovanju cikla, ki letos teče že četrto leto, vsako leto povabijo različne ustvarjalce. Ekipa performerjev letos raziskuje dotik. Več o projektu pove Rozman.

Izjava.

Rozman na podlagi projekta, ki je v teku, poda svoje mnenje o vlogi prisotnosti občinstva v procesu performativnega dela. 

Izjava.

Prva edicija digital 1.5.1 bo na ogled 31. maja ob 19. uri v Fotopubu na Tivolski v Ljubljani. 

 

Ministrstvo za kulturo je danes objavilo seznam prejemnikov sredstev na Razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev. Nekaj več kot pet tisoč evrov je prejela tudi spletna revija Kdo?, ki jo izdaja konzervativno društvo Kud KDO. Njen ustanovitelj Andrej Lokar je znan kot oster kritik prejemnikov financiranja, ki izhaja iz davkoplačevalskega denarja. Na družabnih omrežjih in v spletni reviji Kdo? je bila tarča njegovega gneva večkrat tudi spletna revija Društva slovenskih pisateljev Vrabec anarhist, ki letos ne bo prejela proračunskih sredstev. 

 

Na lov za nezlikanimi in odpetimi uprizoritvenimi deli po različnih koncih se je podala Tina. Rezultate medijskega razpisa je preletel Vid.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness