Odprti smo! v Milanu

Kulturna ali glasbena novica
9. 4. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes se v Milanu odpira razstava Ventura Future v sklopu slavnega milanskega tedna oblikovanja ter pohištvenega sejma Saloni del Mobile, na katerem se pod okriljem Centra za kreativnost predstavljajo tudi mlajši slovenski oblikovalci in podjetja pod skupnim naslovom Odprti smo! Govorili smo z Miko Cimolini, poslovno vodjo programa Centra za kreativnost, ki se nam je oglasila z razstavnega prostora. Lahko bi rekli, da vzdušje v Milanu kar vrvi in brbota, Cimolini pravi, da sta gneča in zanimanje velika, saj se je že na včerajšnji novinarski konferenci zglasilo 150 mednarodnih novinarjev.

Naj za začetek predstavimo Center za kreativnost, ustanovljen leta 2017, potem ko so bila pridobljena evropska sredstva Muzeja za oblikovanje v imenu Ministrstva za kulturo. Ustanovljen zato, da bi zapolnjeval vrzeli med neuveljavljenimi oblikovalci z njihovimi izdelki in tržiščem, deluje kot povezovalna platforma na več področjih. Natančnejšo in obsežnejšo predstavitev nam poda Mika Cimolini:

 

Izjava

 

Poleg mednarodne prepoznavnosti Center za kreativnost po različnih vzvodih spodbuja tudi k delovanju kreativnega sektorja v domačem prostoru.

 

Izjava

 

Na razstavi Venture Future se slovenski oblikovalci in podjetja predstavljajo pod naslovom Odprti smo!, kar nakazuje podporo odpiranju slovenskega tržišča v mednarodni prostor, pri čemer smo morda v zaostanku.

 

Izjava

 

Zanimiv se nam zdi prehod od »ponarodelega« industrijskega oblikovanja s stolom Rex ali Kioskom K67 v svoji špici in konstitucijo termina »slovensko oblikovanje« skozi določene izdelke - k bolj individualnemu in multidisciplinarnemu pristopu mlajših generacij, ki prodirajo z razpršenimi start-upi. Po kakšnem ključu so izbirali sodelujoče na razstavi, nam pove Cimolini:

 

Izjava

 

Če se v prihodnjih dneh ne boste mudili po milanskih ulicah iščoč najnovejše oblikovalske dosežke, temveč po ljubljanskih, lahko zavijete v Bežigrajsko galerijo 2, kjer se danes ob 19. uri začenja 16. Videofestival Narave. Predvajali bodo dela 18-ih ustvarjalcev s temo o lastni naravi, bivanju in prebivanju ter morda nravnimi komentarji o preteklih in trenutnih dogodkih. Dela temeljijo na uporabi digitalne fotografije, sekvencirane v dinamično zaporedje. Gibljive sličice kot novomedijska multimedialna kontinuiteta, ki ustvarja tradicijo Bežigrajskih galerij.

 

Za vas se izjavlja Škerla.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.