Onkraj kapitalizma

Kulturna ali glasbena novica
11. 2. 2015 - 15.08

Bratski radio MARŠ praznuje v tekočem tednu svojo 25. leto obstoja. Koncertnemu dogajanju se pridružuje tudi večdnevna mednarodna konferenca o participatornih medijih v participativni družbi. Konferenca se bo začela v petek zvečer, prve predstavitve in pogovori pa so stekli že dopoldne. Na telefon se nam je oglasil direktor radia MARŠ, Jure Gojič:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Med drugim bo na konferenci izpostavljena neurejena zakonodaja oziroma kot pove Gojič:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V ljubljanskem SCCA se zvečer odpira razstava Tempo Tempo intermedijske umetnice Sanele Jahić. Lanskoletna nominiranka nagrade skupine OHO po besedah kustosinje razstave, Ide Hiršenfelder, obravnava mehanske sisteme z vidika antropoloških študij, družbo in posameznika v njej pa kot tehnološka orodja. Posledično  tokratno inštalacijo sestavlja dvokanalni video s prizori dela v metalni industriji. Arhivsko gradivo dopolnjuje avtoričin posnetek delovnih procesov v metalski industriji. Da ne gre le za golo dokumentiranje, priča avtoričin tehnični naslon na omenjeno vsebino. Dvokanalna posnetka se napajata iz metronoma, ki s pomočjo zvočne modulacije ustvarja iskro. Zakaj prav ta omenjena iskra, nam je razložila umetnica Sanela Jahić:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Tovrstno komponirane inštalacije, ki hkrati predstavljajo tudi kritiko kapitalistično pogojene produkcije, so še kako značilne za avtoričino dosedanjo prakso. Sanela Jahić je dobitnica tretje nagrade Art of Engineering v Berlinu, velik delež realizacije njenih projektov pa sloni prav na tehnični izvedbi. Pravi, da pri produkciji sodeluje tudi s strojnim inženirjem in posamezniki, ki so specializirani za video montažo. Vseeno je bistvenega pomena komunikacija, ki ji odpira vrata v proizvodne  obrate.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness