Otroško gledališče v Istri?

Kulturna ali glasbena novica
3. 5. 2022 - 15.10

Pozdravljeni. V tokratnih Kulturnih novicah se bomo podali v Slovensko primorje. Konec marca so predstavniki kulturnih in izobraževalnih ustanov obalne regije v Gledališču Koper predstavili pobudo širitve projekta Pri svetilniku, s katero bi vzpostavili redni program gledaliških in plesnih predstav za otroke. Projekt bi tako omogočil celosten razvoj kulturno-umetniške vzgoje na Primorskem, kjer profesionalnega otroškega gledališča še ni.

Pobuda je iz Gledališča Koper prišla v času sprostitve protikoronskih ukrepov, ko je zanimanje vrtcev ter osnovnih in srednjih šol za obisk otroških in mladinskih predstav preseglo zmožnosti institucije. Kot pove Katja Pegan, direktorica dobrih dvajset let starega koprskega gledališča, imajo vsako sezono na repertoarju pet ali šest gledaliških predstav, od tega sta ena ali dve namenjeni otroški publiki. V želji, da bi vsakemu otroku iz obalnih in sosednjih občin omogočili vsaj en obisk gledališča letno, so pred desetimi leti zasnovali projekt Pri svetilniku, katerega osrednji dogodek je Festival gledaliških predstav za mularijo. V začetku je trajal le nekaj tednov, letos pa se program zaradi naraščajočih potreb izvaja vse leto. Program, ki vključuje gledališke predstave, delavnice improvizacije in bontona v gledališču, spoznavanje gledaliških poklicev ter pedagoške urice, privablja vse več vrtcev in šol iz obalnih občin ter širše primorsko-notranjske in goriške regije. Pobudo za širitev otroškega gledališča podpirajo tudi predstavniki regionalnih vrtcev in šol ter Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem. Predstavnica aktiva ravnateljev vrtcev Primorske Alenka Rušt izpostavi pomen stika s profesionalnim gledališčem že v zgodnjem otroštvu.

izjava

Direktorica koprskega gledališča Katja Pegan vidi v profesionalizaciji, ki pomeni predvsem namensko financiranje in nove zaposlitve ter posledično razširitev programa, tudi možnost ustvarjanja skupnosti in povezovanja med mladimi. Po njenih besedah je to potreba, ki jo je v času po epidemiji ter zapiranju šol in javnega življenja še pomembneje izpostavljati.

izjava

Predlog rednega financiranja mladinskega in otroškega programa, ki bi obsegalo 241.500 evrov letno za obdobje petih let, bi omogočil zaposlitev novih igralcev, produkcijo dveh otroških premier letno ter kontinuirano izvajanje festivala. Poleg dveh premier bi redno uprizarjali do deset različnih predstav, primernih za tri starostne skupine. Pobudniki predlagajo, da projekt s 60.000 evri podpre Ministrstvo za kulturo, s podobno vsoto, 55.000 evri, pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Vsaka od štirih istrskih občin naj bi prispevala 22.500 evrov, Občina Sežana pa 5000 evrov letno. Del sredstev bi koprsko gledališče ustvarilo iz tržnih prihodkov. S projektom želijo spodbuditi tudi finančno pomoč lokalne in državne oblasti s financiranjem prevozov do kulturnih ustanov. Kot pove Rušt, je namreč prevoz prvi izziv, s katerim se srečujejo vrtci in šole zunaj urbanih središč.

izjava

Gledališče Pri svetilniku ne bi imelo lastnih prostorov, temveč bi predstave uprizarjali v koprskem gledališču ali gostovali v gledaliških dvoranah na Primorskem, ki zadoščajo potrebam profesionalnega gledališča. Taki dvorani sta na voljo tudi v Piranu in Izoli. Pegan predstavi posebnosti lokalnega območja, v katerih vidi priložnost za nadaljnji razvoj projekta.

izjava

Pegan pove, da prizadevanja za dogovor z odločevalci, ki bi omogočil razvoj kulturno-umetniškega izobraževanja mladih, potekajo že dalj časa. Kljub temu da so na predstavitev pobude prišli svetniki koprske občine, ki so izrazili načelno podporo, pa projekt še ni našel pravega posluha ne pri ustanoviteljici, Mestni občini Koper, ne na Ministrstvu za kulturo.

izjava

Sogovornica doda, da je občina v času zaprtja javnega življenja med epidemijo gledališču sicer pomagala z dodatno finančno pomočjo, sedaj pa se gledališče srečuje z nasprotnim problemom. Povpraševanje je večje od produkcijskih zmogljivosti gledališča s petimi zaposlenimi igralci. Kljub temu da gledališče pred novim proračunskim letom ne more pričakovati večjih finančnih sprememb, Pegan zaradi omenjenih velikih potreb, za prihodnjo sezono že prilagaja zasedbe v predstavah. Igralci, ki ne bodo sodelovali v novih projektih, bodo lahko poskrbeli za nadaljevanje in vzdrževanje otroškega programa. V vmesnem obdobju bodo raziskovali druge načine in vire pomoči, a v duhu ravnokar preživelih prazničnih dni Pegan zaključuje s svetlim pogledom v prihodnost.

izjava

 

Kulturne novice je pripravila Iva.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.