Paradajz lost

Kulturna ali glasbena novica

Spoštovani, dragi, ljubljeni in izgubljeni, današnji dan shendlajte, kakor znate, od 19. ure naprej pa vam priporočamo, da si, prvo kot prvo: oddahnete. Dvignete noge. Prižgete čik. Pogledate čez okno. Se nasmehnete pod brk … in se spomnite na ta radijski glas, ki vam pogumno sugestira, kam usmerit tace in telo. Zato dolgovezili ne bomo, zajebancije ni, na spisku nas čakajo tri zadeve in namreč:

Nizki štart ob 19. uri z razstavo, in to ne bilo kakšno, temveč retrospektivno. In še to ne bilo kakšno, temveč fotografsko, torej ništa strašno. Konkretneje gre za arhitekturno fotografijo Damjana Galeta. Damjan Gale je temeljno zaznamoval teoretska razmišljanja o arhitekturni fotografiji kot žanru ne samo z besedo, temveč tudi s svojim delovanjem. Ustvaril je impozanten opus avtorskih fotografij, prejel številne nagrade in veliko več. Nam in vam, cenjeno poslušalstvo, pa je danes na voljo predstavitev originalnih fotografij, ki jih je v času priprave razstav in objav razvijal sam. Lokacija: Galerija Jakopič.

Malo več o razstavi nam je povedala Marija Skočir, kustosinja razstave:

izjava

Naprej nas je zanimalo tudi kakšno atmosfero vzpostavljajo fotografije na razstavi v primerjavi z Ljubljano, kot jo lahko vidimo danes:

izjava

Potem pa se bomo lahko zasprehodili fino lepo mimo centra preko Trubarjeve do njenega konca samega, kjer nas na desni strani čaka Tovarna Rog. Bolj konkretno Socialni center Rog, kjer se bo ob 20. uri predvajal film »The Second Mother« ali po naše rečeno »druga majka«. Gre se o najeti gospodinji, služkinji, varuški. Obišče jo njena odtujena hčerka, ki ne pristaja na razredne razlike v bogati družini, kjer mama dela. Tematika je izkoriščanje revnih reproduktivnih delavk. Mamma mia. In še nekaj, drago poslušalstvo: dogodek poteka v okviru obletnice Tovarne Rog. Na njem se bodo zbirali prostovoljni prispevki za sodne stroške v tožbah MOL vs Rog. Majko mila.

Za konec pa zaokrožimo »điro oko grada«. Ura bo 21., vrata Kinoteke se bodo odprla in vsi zainteresirani lahko gremo na premiero filma »Proletariat na poti v raj«. Film dokumentira zgodbe nekdanjega delavskega razreda, ki se v današnji Srbiji sooča z realnostjo tranzicijske družbe. Prikazano je vsakdanje življenje petih delavcev propadlih industrijskih gigantov v mestu Zrenjanin, ki je bilo nekoč eden najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije. A jebiga. Proletariat gre v raj, publika gre v kino, Hajzlerca gre v Rog.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness