Pazljivo in previdno

Kulturna ali glasbena novica
18. 6. 2018 - 15.10

Poletna bera posameznih kulturnih dogodkov se bo počasi izpela, sezone kulturnih inštitucij se zaključujejo. Če previdno prebrskamo ubogo bero kulturnega dogajanja, pa se med njimi najdejo naslednji biserčki, najsibodi to večer poezije, pogovor o jeziku ali začetek festivala.

Že deveto leto zapored poteka Festival migrantskega filma FMF. Festival, s katerim obeležujemo dan migrantov, letos sestavljajo projekcije iz več kot 13 držav, pogovor z avtorji ter filmsko-kritiška delavnica pod vodstvom filmskih kritičark Petre Meterc in Nine Cvar. Več o festivalu migrantskega filma nam je povedala vodja programske ekipe, Marina Uzelac.

izjava

Vsak nabor filmov tvori nekakšno specifiko festivala. Zanimalo nas je, kakšno specifiko predpostavljajo glede na letošnji izbor. Nadaljuje Uzelac.

izjava

Letošnji FMF se začenja danes ob 18.30 v Kinodvoru s projekcijo Eldorado Markusa Imhoofa in bo potekal vse do 21. junija v Slovenski kinoteki in Kinodvoru.

 

Dihtivo je zbirka poezije in kratke proze, ki jo ustvarjajo LGBT+ osebe. Z začetkom letošnjega leta je vzklila tudi akcija Dihtivo, ki bo danes ob 21. uri eskalirala v obliki živo predstavljene osebnoizpovedne zgodbe. Danes imate torej možnost, da prisostvujete živi interpretaciji avtorjev zgodb, objav in prispevkov, ki so se od začetka leta nabirali in objavljali na njihovi spletni strani.

 

V okviru projekta Pazi na jezik bo danes ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature potekal pogovor z dr. Markom Stabejem, profesorjem na Oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti. Že v svojih kolumnah se avtor sprašuje o meji med tem, kaj je jezikovno slabo, in drugačnim jezikovnim okusom. Meje so tanke, miti o slovenščini pa še čakajo svoje razbijalce, ki vas pričakujejo na takih pogovorih.

Previdnost je mati modrosti, zato ne pospešuj življenjske hitrosti. Pazi, da se ne spečeš, da ne otečeš, se dovolj hidriraš in dovolj filozofiraš, paziš na postavo in na besedo pravo. Pa najsibo o uporabi slovenskega jezika ali festivala, ki se migrantov dotika.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness