Pečeni golobi ne bodo nikomur v usta leteli

Kulturna ali glasbena novica
13. 3. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v prvih letošnjih Kulturnih novicah, ki imajo novičariti na petek trinajstega. Na današnji dan obeležujemo obletnico pomladi narodov, revolucije, po kateri naj bi v letu 1848 presvitli narodi Avstrijskega cesarstva končno prejeli ustavo. Kot je v slavnem letaku opominjal Matija Majer: »Vsakemu človeku se tudi zdaj ne bode moglo vstreči, tudi zdaj, ko bodemo ustavo imeli, ne bodo nikomur pečeni golobi v usta letéli, vendar bodo zakoni in postave z božjo pomočjo od toliko pametnih mož storjene bolji od poprejšnjih, storjenih v pisarnicah od nekterih uradnikov po njih glavi in volji.«

Hkrati obeležujemo 160. obletnico rojstva skladatelja Huga Wolfa. Kot smo sporočili že v januarski ediciji Kulturnih novic, letošnje leto ob bok Adamu Bohoriču pripada tudi njemu. Obeležitvi bo med drugim sledila izdaja monografije o tem dolgo prezrtemu skladatelju. Poslušajmo odsek njegove zvočne ureditve, da preženemo strah in okrepimo srca v teh prelepih pomladnih, a malodane apokaliptičnih časih!

Posnetek

 

Nadaljujemo z obvestilom Ministrstva za kulturo, ki sporoča, da začnejo v zvezi z izbruhom novega koronavirusa za javne zavode s področja kulture veljati nova priporočila. Slednjim je odrejeno zapreti svoje duri za vse zunanje obiskovalce. Prav tako naj se za delovna mesta, ki jih je mogoče opravljati od doma, premisli možnost odreditve dela na domu. Za preostale je svetovana preučitev možnosti začasnega opravljanja drugega dela. Slednjič se ob nezmožnosti izpolnitve obeh omenjenih predlogov priporoča premislek o izvršitvi instituta »začasnega čakanja na delo«.

Društvo Asociacija je na Vlado, Ministrstvo za kulturo, županje in župane naslovilo javno pismo. V njem poziva vse organizacije, ki sodelujejo s samozaposlenimi v kulturi, naj poskrbijo, da bodo ustvarjalci prejeli sredstva za svoje delo, četudi je to še v nastajanju, njihova predstavitev pa je predstavljena ali odpovedana. Nadalje naj glede na razmere prilagodijo plačilno politiko, vsem kulturnim organizacijam in institucijam pa naj bo zagotovljen denarni tok in jamstveno shemo za premostitvena sredstva. Poleg tega poudarjajo, da samozaposleni v kulturi za primer karantene ne dobijo denarnega nadomestila. Društvo Asociacija poziva, naj se samozaposlenim v kulturi zagotovi bolniško nadomestilo ali drugo spodbudo, iz katere bo krit izpad dohodka v primeru karantene ali nezmožnosti dela od doma zaradi varstva otrok.

Nazadnje se selimo še v Maribor, kjer je Mestna občina Maribor razglasila prejemnika Glazerjeve nagrade za življenjsko delo. Letošnja počastitev pripada lutkovnima ustvarjalcema Bredi in Tinetu Varl, ki sta zaznamovala razvoj lutkovne umetnosti v Mariboru. MOM bo nadalje podelila tudi tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju. Slednje bodo prejeli fotograf Miran Mišo Hochstätter, filmski režiser Matjaž Ivanišin ter literarni urednik in založnik Orlando Uršič.

O tem, kaj nagrajencema pomeni pridobitev nagrade za življenjsko delo, je spregovorila Breda Varl:

Izjava

Kulturne novice je pripravil vajenec Tadej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness