Pedagogika zatiranih in scenaristika dokumentarnih

Kulturna ali glasbena novica
Matjaž Ivanišin / Slovenija, Hrvaška / 2017
17. 12. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes se bomo osredotočili na nekoliko izobraževalnejšo plat kulture. Pri Založbi Krtina je izšel slovenski prevod Pedagogike zatiranih brazilskega humanista Paula Freireja. Delo je Freire izdal leta 1968 in z njim postavil temelje kritični pedagogiki, ki je kmalu prerasla meje filozofije izobraževanja in postala družbeno gibanje. Kritična pedagogika je koncepte kritične teorije razvila na področju izobraževanja in izhaja iz ideje, da znanje ne more biti politično nevtralno, poučevanje pa je tako politični akt. Cilj kritične pedagogike je emancipacija pasivnega zatiranega, ki jo omogoči prebujanje kritične zavesti.

O delu se bodo ob 17:00 v Knjigarni filozofske fakultete z moderatorko in lektorico za portugalski jezik Mojco Medvedšek pogovarjali prevajalka Blažka Müller, profesorica Nives Ličen z Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani in profesor Tomaž Grušovnik s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Prevajalka Pedagogike zatiranih Blažka Müller je za nas strnila pomembnost prevedene knjige. 

O še enem pomembnežu radikalnega izobraževanja
 / 6. 3. 2014

Izjava

Po pogovoru o knjigi pa ostane ravno pol ure časa, da se s filofaksa premaknemo v prostore Društva slovenskih režiserjev na Kersnikovo 12, kjer nas čaka tretje predavanje celoletnega cikla Scenarnica ABC. Beseda bo tekla o različnih praktičnih vidikih scenaristike, danes ob 19:00 pa bo na vrsti Matjaž Ivanišin. Režiser in scenarist bo govoril predvsem o scenariju v dokumentarnem filmu. 

Izjava

Slušateljem predavanja bo zaupal, kako se je loteval scenarijev za svoje dokumentarne filme, kot so Karpopotnik, Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba in Playing Men.

Izjava

Za konec je Ivanišin strnil še osnovno razliko med načrtovanjem scenarija za igrani in za dokumentarni film.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.