Petkov luksuz

Audio file

Pozdravljeni v zadnjih Kulturnih novicah tega tedna. V Galeriji Photon bo ob 19. uri potekala razstava fotografa Gorana Bertoka z naslovom Lakota. Avtor se v slikovni postavitvi posveča problematizaciji človeškega telesa, v ospredje sta postavljeni telesna krhkost in minljivost. Karakteristiki sta predstavljeni skozi prizmo zavestne odločitve za odrekanje hranilnim snovem in načrtni vstop v izkušnjo anoreksičnosti, kot so zapisali v opisu razstave. Razstava ne ponuja zgolj dokumentiranja stanja, temveč poskuša postavljati in odgovarjati na vprašanja o naravi lastne telesnosti ter o odnosa do telesa.

 

Koncept razstave nam opiše avtor Goran Bertok:

 

Izjava

 

Nadalje avtor o fotografskih elementih pove, da:

 

Izjava

 

O osredotočenju na nasilje ponovno Bertok:

 

Izjava

 

Premikamo se v Mestno galerijo Nova Gorica, kjer bodo danes otvorili razstavo Transgresije: prostor, meja, rob. Postavitev je nastala pod vodstvom kuratorja Marka Košana v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti. Zasnova opominja na problematiko regresije v nekoč že presežene nacionalistične kulturne vzorce, ki so ponovno vzklili v okolju družbene neenakosti neoliberalnega kapitalizma. Ob boku teh se ponovno manifestirajo navidezni zunanji sovražniki in potreba po zapiranju državnih mej.

 

Novice zaključujemo s 17. Luksuz festivalom poceni filma v Slovenski kinoteki, ki se začenja danes ob 21. uri. V tokratni ediciji, ki nosi naslov Re-vizija, si bo moč ogledati izbor kratkih dokumentarnih filmov mladih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Dela ponujajo priložnost za večstransko revizijo družbenega spomina, pripadnosti in identitete skozi prizmo intimnega in političnega pripovedovanja osebnih zgodb. V izboru so izraženi različni kinematografski elementi, ki ponujajo nove možnosti percepcije. O načinu izbire filmov smo povprašali festivalsko selektorico Sasho Ihnatovich:

 

Izjava

 

Formo kulturnih novic je pripravil vajenec Tadej.





 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.