Ples 80. v Španskih borcih

Kulturna ali glasbena novica
8. 6. 2017 - 15.10

V Centru kulture Španski borci se bosta danes zvečer odvili dve plesni premieri, ki bosta posvečeni modernemu plesu iz obdobja 80. let prejšnjega stoletja. Večer, ki bo ponovno osmislil, rekonstruiral in na oder postavil dve deli, ki sta oblikovali sodobni ples, kot ga poznamo danes, v sodelovanju z Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem pripravlja EnKnapGroup.

Prvi del večera bo posvečen nedavno preminuli ikoni postmodernega plesa Trish Brown. V sodelovanju s svetovno priznano plesalko in plesno pedagoginjo Kathleen Fisher, eno izmed ključni članic skupine Trisha Brown Company, so plesalci skupine EnKnapGroup pripravili predelavo legendarnega dela Set and Reset iz leta 1983. Predstava, ki bo sledila kombinaciji geometričnega sloga in fluidnosti gibov, značilnih za dela Trishe Brown, ne bo zahtevala zgolj mojstrskega obvladovanja unikatnega plesnega besedišča, temveč tudi sposobnosti improvizacije in ohranjanja sproščenosti v neprestano spreminjajočih se situacijah in odnosih, ki se pojavljajo znotraj skupine plesalcev. Predstavo z novim naslovom Set and Resent/Ponastavitev bo poleg na novo osmišljene postavitve obogatila glasba Laurie Anderson.

Drugi del plesnega večera bo prinesel še eno sodelovanje skupine EnKnapGroup, tokrat s koreografom Josefom Nadjem, ki je slovenski plesni sferi že dobro poznan. Skupaj se bodo vrnili na sam začetek njegove profesionalne poti in k izvorom njegovega lastnega specifičnega odrskega izraza. Predstava, naslovljena Canard pekinois/Mračna zveza, za svoje izhodišče jemlje mračen in čustveno nabit motiv nesrečne ljubezni in se preko tega sprašuje o minljivosti življenja ter vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom življenja in smrti. Predstava, ki prav tako izhaja iz osebne zgodbe in osebne izkušnje, prerašča subjektivno in s pomočjo umetniške transformacije preraste v vsesplošno oziroma je, kot je zapisano, »osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo.« Več o svojem delu nam je povedal Josef Nadj sam.

Izjava

O tem, kako je prišlo do rekonstrukcije dveh plesnih izrazov, ki ju predstavljata Trisha Brown in Josef Nadj, smo vprašali člana EnKnapGroup Iztoka Kovača.

Izjava

Kaj v na svetovni plesni sceni predstavljata Trisha Brown in Josef Nadj? Ponovno Kovač.

Izjava

Z naslednjo novico pa se selimo na področje založništva in k vzhodnim sosedom, na Hrvaško. Pred dnevi je na dan privekala vest o propadu največje hrvaške verige knjigarn družbe Algoritem MK. Propad je posledično vplival in oškodoval tudi manjše založbe, kot je Fibra, ki je specializirana za področje stripa. Družba Algoritem MK je založbi Fibra dolžna 500.000 kun oziroma okoli 67.500 €. Seveda je majhno in specializirano založbo, kot je Fibra, to spravilo v neugoden položaj.

Založba Fibra je stvar vzela v svoje roke in se odločila, da bo nastalo finančno breme skušala omiliti s prodajo preko lastnih kanalov, kot so festivali, sejmi in spletna trgovina, v upanju, da ne bodo prisiljeni zmanjšati števila izdaj. Tako vas lahko na lov za dobrimi stripi odpihne na Fibrino spletno trgovino, kjer lahko od 1. junija do 1. avgusta izbirate med naslovi, ki bodo znižani od 20 % dalje. To je realnost majhnih in specializiranih založb, ki se je zavedajo tudi pri nas.

Kulturne novice je pripravila Kaja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.