Po odgovor na vprašanje "zakaj ljubezen boli" in ilegalno v NUK

Kulturna ali glasbena novica
28. 2. 2019 - 15.10

Včeraj se je začel Festival Literature sveta Fabula, ki je samooklicano največji in najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in širši regiji. Na festivalskem prizorišču se bodo zvrstila, citiramo, “najbolj zvezdniška imena med avtoricami in avtorji na mednarodni ravni,” konec citata. Več o festivalu nam je povedala umetniška direktorica festivala Manca Renko.

Izjava

Kljub odmevni literarnosti festivala bo danes potekal pogovor s sociologinjo Evo Illouz. Gre za pomembno osebo, saj so okoli njenega imena nakopičene besedne zveze Die Zeit, Princeton, Hebrejska univerza v Jeruzalemu in Slavoj Žižek. Vodjo festivala smo vprašali, zakaj na literarnem festivalu nastopa sociološka tema, ki spominja na žanr osebne rasti in odnosov.

Izjava

Pogovor bo tekel o ljubezenski bolečini. Festivalski fokus in s tem osrednja tema pogovorov so letos “zidovi med nami”. Današnja gostja bo v pogovoru pokazala, da zidovi niso le materialni, ampak tudi čustveni. Na Fabulini spletni strani je našo pozornost pritegnil opis dogodka: zakaj ljubezen boli - še posebej v poznem kapitalizmu. Gostje zaradi zasedenosti žal nismo dobili, nekaj o radikalni tezi nam je vseeno povedala umetniška direktorica festivala.

Izjava

Odgovor na vprašanje, zakaj ljubezen boli, še posebej v poznem kapitalizmu v primerjavi z na primer fevdalizmom, boste dobili danes ob 20:00 v Cankarjevem domu.

Na isti večer, ko bo razkrita povezava med ljubezensko bolečino in poznim kapitalizmom, pa si lahko ponoči ilegalno ogledate Narodno in univerzitetno knjižnico - NUK. Na veliko čitalnico je leta 1944 namreč strmoglavilo nemško poštno letalo. Nesreča je bila zaradi vojne cenzure širši javnosti neznana, podrobnejše informacije bo mogoče dobiti na ogledu. Do začetka maja pa bo v NUK-u na voljo tudi še ne objavljeno fotografsko gradivo iz začetnih faz postavitve impozantne knjižnice, ki so jo začeli graditi leta 1936.

Organizatorji skrivnostnega dogodka - Plečnikova hiša, NUK in Muzej in galerije mesta Ljubljane - obljubljajo sprehod skozi skrite kotičke medvojne ilegalne dejavnosti. Govora bo o skritih nočnih obiskovalcih, ki so med drugo svetovno vojno tam našli zavetje in skrivališče, kot ga dandanes iščejo študenti prvih letnikov prava z usnjenimi aktovkami in študenti primerjalne književnosti s klobuki.
 

Kulturne novice je pripravila vajenka Nika.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.