Poceni, a nikakor ceneni filmi!

Kulturna ali glasbena novica
29. 9. 2022 - 15.10

Drage poslušalke, dragi poslušalci, dobrodošli in dobrodošle v današnjih Kulturnih novicah. Luksuz produkcija, ki deluje v sklopu Društva zaveznikov mehkega pristanka, letos organizira že okroglo 20. edicijo Festivala poceni filma. Festival se bo 5. novembra odvijal v Krškem, prijave pa zbira do 10. oktobra.

Prijavijo se lahko nizkoproračunski kratki filmi vseh žanrov in zvrsti iz Slovenije in Hrvaške. Soorganizator Enej Mavsar pojasni, koga še posebej vabijo k prijavi svojih del.

Izjava 1

Filmski festivali se ponavadi – odkrito ali subtilneje – radi postavljajo s svojim prestižem. S tem utrjujejo svojo prepoznavnost, zagotavljajo lasten obstoj in k prijavi na tekmovalne programe privabljajo uglednejše ustvarjalce. Poleg festivalov, ki v ospredje postavljajo predvsem tekmovalni program, pa so tu še festivali, ki se osredotočajo na specifičen žanr in temeljijo na kuriranih programih. Takšni so pri nas recimo festivali Kurja polt, V-F-X in še Festival delavskega filma. Snovanje tekmovalnega festivala za nišo poceni filma je v tem pogledu izstopajoče in ravno zato zanimivo. Luksuzov festival poceni filma pritegne pozornost že s svojim imenom. Idejo za imenom in festivalom razloži Mavsar.

Izjava 2

Promoviranje nizkoproračunskih filmov ter sopostavljanje uveljavljenih in še neuveljavljenih ustvarjalcev prebija razlike v vidnosti filmske ustvarjalnosti, ki nastajajo zaradi razlik v proračunskih sredstvih. Problem, ki je v filmu še vidnejši kot povsod drugod. Mladi ustvarjalci iz depriviligiranih okolij tako še težje vstopijo na to sceno in potemtakem je poslanstvo Luksuzovega festivala povsem na mestu.

Kulturne je pisal Lenart.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness