Podoknice v razcvetu

Kulturna ali glasbena novica
13. 5. 2020 - 15.10

Danes začenjamo s podelitvijo nagrade skupine OHO, ki jo podeljujejo mladim vizualnim umetnikom. Letos je nagrado prejela Nika Ham, magistrica slikarstva, ki se je s tega področja preselila v sfero digitalne umetnosti in performansa. Umetnica v svojih videoinštalacijah montira posnetke nadzornih videokamer, s svojim telesom pa orisuje prostor kulturnih institucij. Za nagrado so bile nominirane še Živa Drvarič, Džejmi Hadrović in Živa Božičnik Rebec. Razstava z nominirankami je bila zaradi epidemije odpovedana.

 

Selimo se na ulico. Gledališče Ane Monro, ki pod svojim okriljem združuje širok nabor uličnih umetnikov, v času epidemije brez odloga nadaljuje svoje poslanstvo. Medtem ko njihovi kolegi v gledališčih in ostalih zavodih za kultiviranje performativne umetnosti ne morejo izvajati svojega programa, pa imajo ulični umetniki nasprotno vse več dela.

Artisti z nenapovedanimi interaktivnimi ulično-glasbenimi nastopi razveseljujejo prebivalce ljubljanskih stanovanjskih sosesk, njihova podeželska sekcija pa je aktivna tudi na Vipavskem in Goriškem. V umetniški akciji, ki so jo poimenovali Ana pod oknom, se zavzemajo za to, da bi umetnost pripeljali na vsako dvorišče. S tem pa nadobudnemu občinstvu, ki je imelo zadnje čase otežen dostop do kulturnih vsebin, te pripeljejo kar na dom. O začetkih projekta nam je povedal predsednik in umetniški vodja društva Goro Osojnik:

Izjava

Sodeč po odzivu javnosti, ulični umetniki v težavnih časih omogočajo še kako potreben eskapizem. V času novega koronavirusa pa je podokničarstvo postalo idealen performativni format. Gora Osojnika smo povprašali, kako v teh nenavadnih razmerah dojema poslanstvo skupine. 

Izjava

Glede na to, da teatri še vedno ostajajo zaprti, bo imela Ana pod oknom po vsej verjetnosti tudi v bližnji prihodnosti polne roke dela.

 

Podoknico vam je zasviral vajenec Urban.

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness