13. 5. 2020 – 15.10

Podoknice v razcvetu

Audio file

Danes začenjamo s podelitvijo nagrade skupine OHO, ki jo podeljujejo mladim vizualnim umetnikom. Letos je nagrado prejela Nika Ham, magistrica slikarstva, ki se je s tega področja preselila v sfero digitalne umetnosti in performansa. Umetnica v svojih videoinštalacijah montira posnetke nadzornih videokamer, s svojim telesom pa orisuje prostor kulturnih institucij. Za nagrado so bile nominirane še Živa Drvarič, Džejmi Hadrović in Živa Božičnik Rebec. Razstava z nominirankami je bila zaradi epidemije odpovedana.

 

Selimo se na ulico. Gledališče Ane Monro, ki pod svojim okriljem združuje širok nabor uličnih umetnikov, v času epidemije brez odloga nadaljuje svoje poslanstvo. Medtem ko njihovi kolegi v gledališčih in ostalih zavodih za kultiviranje performativne umetnosti ne morejo izvajati svojega programa, pa imajo ulični umetniki nasprotno vse več dela.

Artisti z nenapovedanimi interaktivnimi ulično-glasbenimi nastopi razveseljujejo prebivalce ljubljanskih stanovanjskih sosesk, njihova podeželska sekcija pa je aktivna tudi na Vipavskem in Goriškem. V umetniški akciji, ki so jo poimenovali Ana pod oknom, se zavzemajo za to, da bi umetnost pripeljali na vsako dvorišče. S tem pa nadobudnemu občinstvu, ki je imelo zadnje čase otežen dostop do kulturnih vsebin, te pripeljejo kar na dom. O začetkih projekta nam je povedal predsednik in umetniški vodja društva Goro Osojnik:

Izjava

Sodeč po odzivu javnosti, ulični umetniki v težavnih časih omogočajo še kako potreben eskapizem. V času novega koronavirusa pa je podokničarstvo postalo idealen performativni format. Gora Osojnika smo povprašali, kako v teh nenavadnih razmerah dojema poslanstvo skupine. 

Izjava

Glede na to, da teatri še vedno ostajajo zaprti, bo imela Ana pod oknom po vsej verjetnosti tudi v bližnji prihodnosti polne roke dela.

 

Podoknico vam je zasviral vajenec Urban.

Avtorji del
Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.