Pogled s čela EPK 2025

Kulturna ali glasbena novica
20. 12. 2022 - 15.10

Cenejene poslušalke, dragi poslušalci, pozdravljene v današnjih Kulturnih novicah. V začetku novembra je položaj programskega vodje Evropske prestolnice kulture 2025, ki se bo pod geslom GO Borderless odvijala v Novi Gorici in Gorici, zasedel Stojan Pelko.

Stojan Pelko, magister filozofije ter doktor socioloških znanosti, je v preteklosti urednikoval pri reviji za film in televizijo Ekran. V svoji politični karieri je zasedal položaj državnega sekretarja za kulturo in vodil kabinet ministra za zunanje zadeve. Vodil je tudi kampanjo za vstop Slovenije v Evropsko unijo.

Tokrat Pelko opravlja vlogo programskega vodje v Javnem zavodu GO! 2025, ki je bil ustanovljen za pripravo programa Evropske prestolnice kulture 2025 v Novi Gorici. Kaj naj bi programska brezmejnost evropske prestolnice kulture predstavljala, nam pojasni Pelko.

Izjava

Meja, ki je celotno drugo polovico dvajsetega stoletja ločevala Gorico in Novo Gorico, od vstopa Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 praktično ne obstaja več. Vendar pa vse ločnice med državama in mestoma niso izginile. Ena izmed takšnih mej, ki jo je treba preseči, je še vedno jezik.

Izjava

Osrednji projekt Evropske prestolnice kulture 2025 predstavlja tako imenovani [epicEnter] EPICenter. V načrtih je bila izgradnja razstavno-kulturnega centra na Trgu Evrope, ki se nahaja pred novogoriško železniško postajo in meji na Gorico. Upravljanje stavbe in njen program bi bila deljena med obe občini in tako simbolno predstavljala stično točko mest. Izgradnja objekta je zaradi mnogih razlogov, med drugim tudi pomanjkanja sredstev in neprimernosti načrtov, na koncu padla v vodo, a Pelko ne žaluje preveč.

Izjava

Vsebine bodo vseeno morali nekam umestiti.

Izjava

Omenjeni urbani del vzdolž meje je bivši obmejni varovalni pas, ki je v času Jugoslavije ostal nerazvit. Tam je načrtovan park, več o njem pa nam pove Pelko.

Izjava

Pelko v Evropski prestolnici kulture vidi razvojni potencial tudi za gospodarstvo celotne Goriške. Da se to uresniči, pa je treba videti širše od državnih meja.

Izjava

Stojan Pelko je optimističen: Evropska prestolnica kulture v Novi Gorici in Gorici ponuja odlično priložnost za nastanek kulturne in ekonomske prestolnice čezmejne ali brezmejne regije. Uspešnost projekta pa se bo pokazala v daljni prihodnosti.

Izjava

 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness