Pogovor v Lezbični četrti

Kulturna ali glasbena novica
8. 11. 2012 - 14.15

 

Festival Lezbična četrt, organiziran v čast 25 let sekcije LL, je eden tistih dogodkov, ki jih je treba nujno obiskati. To lahko naredite še do sobote, danes zvečer pa je na programu Refleksija ob 25. obletnici gibanja. Udeleženke okrogle mize bodo spregovorile o začetkih lezbičnega gibanja v Sloveniji, razvoju lezbične družabnosti, težavah s pridobivanjem in razvijanjem infrastrukture, političnih zahtevah in medijski prisotnosti. Pogovarjale se bodo začetnice gibanja in dolgoletne aktivistke lezbične skupine ŠKUC-LL: Nataša Sukič, Suzana Tratnik in Tatjana Greif. Okroglo mizo bo vodila Urška Sterle, s katero smo se pogovorili tudi o politični umestitvi lezbičnega gibanja v aktualnih kapitalističnih pogojih:

// izjava je v posnetku oddaje //

Gibanje je že od svojih začetkov povezano v solidarnosti s številnimi drugimi emancipatornimi pobudami:

// izjava je v posnetku oddaje //

Pridite torej v Cafe Open, začetek bo ob 19. uri.

 

Palestina je država na Bližnjem vzhodu, ki obstaja in hkrati ne obstaja. Okupacija kroji usodo tamkajšnjih ljudi, vendar pa se ti ne glede na zidove, ki so in še bodo zgrajeni, s svojim načinom življenja nenehno upirajo izrednim razmeram, v katerih živijo. Gibanje BDS je globalno gibanje za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu, dokler ta ne bo začel spoštovati mednarodnega prava ter pravic Palestincev. Gibanje je leta 2005 ustanovila palestinska civilna družba, koordinira pa ga Palestinski narodni odbor za BDS. BDS je strategija, ki ljudem omogoča, da prevzamejo učinkovito in odločilno vlogo v boju za pravico.

 

V podporo gibanju bodo danes ob 19. uri v mestnem muzeju odprli fotografsko razstavo Tu ostanemo. Dogodek poteka v okviru Kulturne ambasade Palestine, pobude za slišnost tiste plati palestinske zgodbe, ki jo mainstream skrbno prikriva. Kulturno ambasado Palestine organizirajo Zavod Nur, Društvo Humanitas, Arabsko kulturno društvo Rozana, Zofijini ljubimci, Center za pretok misli, znanja in ustvarjalnosti ter organizacija Mitra za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga. Projekt pa poteka v okviru Arabskega kulturnega festivala ŠAMS, ki ga organizira Arabsko kulturno društvo Rozana. Če vas tema palestinskega konflikta zanima, pojdite na www.bds.si.

 

Današnje novice je prikrojil Nenad J.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness