Politično v umetnosti

Kulturna ali glasbena novica
1. 6. 2012 - 13.59

Današnje kulturne novice so v znamenju političnega v umetnosti. Zvečer bo Evropska prestolnica kulture gostila ameriško multimedijsko umetnico Laurie Anderson in njeno glasbeno predstavo Dirtyday. »Gre za dolgo zgodbo, ki ima veliko poglavij, govori o evoluciji, o tem, zakaj sanjamo, o politiki, o »Lakewoodu« - gozdovih, kamor se zatečejo ljudje, ko izgubijo službo in streho nad glavo, ter tudi o mojem psu,« je na novinarski konferenci povedala Laurie Anderson. Nas pa je zanimala predvsem kratka izjava glasbenega ustvarjalca in kulturnega menedžerja, Dušana Hedla, ki je preko socialnega omrežja lansiral kritiko umetnice.

*

Izjava Dušana Hedla, poimenovana »Laurie Anderson works for dirty system«, govori o dvoličnosti sodobne umetnosti in dotične umetnice. Več nam bo povedal avtor sam. 

*

V Plesnem Teatru Ljubljana bo ob 17-ih v sklopu CoFestivala predavanje umetniškega tandema KITCH z naslovom »Umetniške prakse znamke KITCH. Nujnost političnega v performativnem«. Ob pregledu dosedanjih projektov bodo na teoretični ravni preizpraševali moč političnega v umetnosti. Prav njihova dela zaznamujeta vsaj poskus in želja po tem, da bi reflektirali družbeno situacijo.
O tem, ali je umetnost lahko orodje družbenih sprememb, nam je govoril avtor Nenad Jelesijevič.

*

Beseda bo tekla tudi o tem, zakaj je umetnost osvobojena takrat, ko ni več umetnost.   

*

Za konec še povabilo na festival Fotonični trenutki, kjer bo v Narodnem muzeju Slovenije moč videti skupinsko razstavo »Aftermath/Spreminjanje kulturne krajine« glavnih protagonistov, delujočih na območju nekdanje Jugoslavije po njenem razpadu. Skupni imenovalec razstavljavcev je tako odziv na družbene spremembe, ki so v letih tranzicije zarezale v prostor nekdanje Jugoslavije.

Kulturne novice je pripravila Alja Lobnik.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

pa ravno hedl...

Kaj pa njegova dvoličnost? A ni njegova založba s pomočjo sredstev epk založila nekega stripa, gospod se pa potem smeje s fotografij s predstavitve v mariboru na epk. So mu zaprli pipico, pa je kar naenkrat spregledal, da je epk svinjarija?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness