Poplesujoča sladica

Kulturna ali glasbena novica

Če se vas še ni polotila spomladanska utrujenost in vas navkljub vsemu pustnemu rajanju še zmeraj srbijo pete, naj vas vsaj malo pomirimo. Čez nekaj dni se namreč začne festival Gibanica, 8. bienale sodobne plesne umetnosti. Včeraj smo obiskali tiskovno konferenco festivala, kjer so med drugim razglasili dobitnico nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo. Letošnja nagrajenka je Neja Kos, ki je imela pomembno vlogo pri profesionalizaciji sodobnih plesnih umetnosti. Več o delu nagrajenke nam je zaupala predsednica Društva za sodobni ples Slovenije Pia Brezavšček:

Izjava

Tiskovna konferenca in razglasitev nagrade sta bili le uvod v širše dogajanje festivala Gibanica, ki se začne v sredo, 8. marca, trajal pa bo do 11. marca. V času festivala si boste na šestih lokacijah po Ljubljani lahko ogledali devet predstav. Ob koncu festivala bodo razglašene tudi preostale nagrade, ki jih tričlanska mednarodna žirija podeljuje v devetih kategorijah. Pio smo še vprašali, kako žirija izbira nagrajence:

Izjava

Ob razglasitvi zmagovalke smo Pio povprašali o splošni kondiciji slovenske sodobne plesne scene, ki pa po njenih besedah ni v dobrem stanju:

Izjava

Letošnji festival se, zelo zgovorno, začne 8. marca, na svetovni Dan žena. Kot so nedavno opozorili pri sindikatu Mladi plus, se ženske vse bolj pogosto srečujejo s prekernimi oblikami zaposlovanja. Kako se ta trend odraža na sceni sodobne plesne umetnosti, nam je povedala Pia:  

Izjava

In če se kulturnice in kulturniki pri nas soočajo z vse večjimi napadi na vse oblike zaposlovanja in financiranja, se hrvaški režiser Oliver Frljić sooča z napadi poljskih nacionalistov. Njegova predstava Kletev, ki je premiero doživela 18. februarja 2017 v Gledališču Powszechny v Varšavi, je namreč naletela na silovit odziv, saj naj bi bila žaljiva do nekdanjega papeža Janeza Pavla II. Napadi in pritiski na igralce in producente s strani skrajnih desničarskih skupin, katoliških medijev in poljske državne televizije so tako siloviti, da se je Frljić z odprtim pismom obrnil na predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja. V pismu želi opozoriti na očitno kršenje človekovih pravic in svobode govora ter evropske institucije poziva, naj se na dogajanje ostro odzovejo.

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness