Potikanje v zgodovino

Kulturna ali glasbena novica
18. 9. 2019 - 15.10

V Ljubljani danes že od 10. ure naprej potekajo obeleževanja v spomin oziroma opomin na holokavst v okviru dogodka Spotikavci 2019, ki ga organizirajo Judovski kulturni center Ljubljana, Sinagoga Maribor in Mini teater. Spotikavci so vseevropski projekt, ki ga je leta 1992 začel nemški umetnik Gunther Demnig. Spotikavec ali Stolpersteine je granitna kocka, na vrhu prevlečena z medenino, v katero je odtisnjeno ime osebe, ki je bila internirana v koncentracijsko taborišče, najsi gre za žrtev ali pa preživelega. 

Današnji dogodek - s polaganjem spotikavcev po različnih lokacijah v Ljubljani - pa zaključuje odprtje instalacije Jaše Mrevljeta Pollaka v Judovskem kulturnem centru Ljubljana. Ta bo del stalne postavitve in se kot tretje delo priključuje že prej postavljenim - skupnemu delu Mirana Moharja in Vadima Fiškina ter projektu Vuka Ćošića. Več o povabilu k projektu nam je povedal Mravlje Pollak:

Izjava.

Po besedah Jaše Mravljeta Pollaka so zanj ključne dimenzije projekta skupnostne, da se namreč ohranja kolektivni spomin na to, kar se ne bi smelo nikoli zgoditi. Tako je zastavil tudi enkratni performans ob otvoritvi instalacije; nekaj, kar se bo zgodilo enkrat in nikoli več. Pojasnil pa nam je tudi svoj umetniški pristop h kreiranju instalacije: 

Izjava.

***

Danes v Striptizu o knjigi „Cvjećarnica u kući cveća“ Lazarja Džamića.
 / 28. 2. 2013
Z malo bolj recentno zgodovino se boste lahko srečali v Narodni galeriji. Danes bo namreč ob okviru razstave Alan Ford teče častni krog ob 17. uri uradna predstavitev nove izdaje knjige Lazarja Džamića Cvetličarna v Hiši cvetja: kako smo posvojili in živeli Alana Forda. Prenovljena, popravljena in dopolnjena izdaja študije o recepciji fenomena Alan Ford v socialistični Jugoslaviji je izšla pri Založbi /*cf že ob otvoritvi razstave maja letos. Nova izdaja, še vedno v prevodu Branka Gradišnika, vsebuje dve novi poglavji, več o katerih nam je povedal avtor knjige Džamić:

Izjava.

Drugo novo poglavje pa prešije naslov razstave Alan Ford teče častni krog s filmom Slobodana Šijana Maratonci tečejo častni krog

Izjava.

V nocojšnji predstavitvi knjige se bo z Džamićem pogovarjal avtor razstave Rok Glavan. Po pogovoru bo Džamič obiskovalce tudi vodil po razstavi. Za poslušalce, ki morda knjige še ne poznate, pa nam je avtor na kratko podal njeno genezo:  

Izjava.

***

Pogovor z režiserjem grozljivke The Curse of Valburga
 / 11. 9. 2019
V okviru praznovanja 10. obletnice Kina Šiške pa si danes ob 19. uri lahko ogledate ljubljansko premiero filma Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge. V pestri igralski zasedbi grozljivke, pardon, črne komedije, bomo tako lahko med drugim videli Marka Mandića in Lejo Jurišić, Tanjo in Zalo Djurić Ribič, Jonasa, Grego Skočirja in še koga. Mi pa tudi napovedujemo skorajšnjo recenzijo filma.

***

slika - potikavci v Kolnu

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.