Potrošništvo in decembrska potrošnja

Kulturna ali glasbena novica
10. 12. 2018 - 15.15

Decembrsko vzdušje se neizbežno stopnjuje, hočeš nočeš, distrakcij je preprosto preveč. Tako hladnost uma kot uravnoteženost telesa sta bombardirani konstantno, praktično na vsakem vogalu; kritična drža se tako postopno prelevi v delno melanholično, delno navdušeno nakupovanje izdelkov, preživljanje hladnih trenutkov v dobri družbi in opazovanje lesketajočih se elementov po mestu. Drugače rečeno, decembrsko nakupovanje in potrošnja (v širšem smislu) ne delujeta po pravilih normalne konsumpcije, temveč ju zaznamuje kršitev zastavljenih pravil, ki bodo lahko ponovno afirmirana šele v postnovoletnem obdobju. Čemu sicer pomembnost zaobljub? December je tako mesec, v katerem se zgodi širša družbena manipulacija, že tako obstoječi potrošniški ideali pa se lahko v tem obdobju še bolj pririnejo v ospredje.

Znotraj pravkar navedenega konteksta lahko tudi interpretiramo osnovno sporočilo dveh današnjih kulturnih dogodkov v Ljubljani - če ne drugega, se tako dogodek v Trubarjevi hiši literature kot tisti v kreativnem stanovanju Prmejduš ukvarjata s tem, kako kapitalistična razmerja kolonizirajo telo, duha in naše zmožnosti delovanja. Res je, da prvi dogodek, tj. Brivnik zanj, epilator zanjo, interpretira omenjeni proces nekoliko bolj praktično: “V potrošnem svetu nam oglaševanje podaja ideje o tem, kako moramo izgledati, kaj moramo kupovati in kako te izdelke uporabljati, da bomo kar najbolje ustrezali družbeno pričakovani podobi uspešne in srečne osebe.” Medtem pa drugi, tj. Meduzin svet ~ objem svetlobe ~, poseže še nekoliko dlje, saj poskuša prekiniti s kakršnimkoli razmerjem kapitalističnega izkoriščanja ali bolj nevtralno rečeno dotične asimetrije: “Skozi specifično estetiko iščeva izčiščen trenutek v večnosti, trenutek, ko si sam sebi dovolj. Trenutek, ko si. Ta vstop v čas nama obenem pomeni izstop iz kapitalistične logike dojemanja in konzumiranja časa, ki hkrati predstavlja tudi izstop ženske iz patriarhalno-kapitalističnega ustroja družbe (kjer se kapitalizem in patriarhat medsebojno napajata), da poišče in najde svoj prostor in svoj čas.”

Če povzamemo: v Trubarjevi hiši literature bomo prisluhnili trem gostjam, in sicer antropologinji dr. Ireni Šumi, mladi raziskovalki Sinji Čož in doktorici komunikologije Bredi Luthar. Med 20. in 23. uro bomo tako razmišljali o možnostih drugačnega delovanja in privzemanja podob, ki ne bodo delovale pristransko, stereotipno in zato nadvse rigidno. Čas zahteva spremembe tudi na tem področju. Ključno vprašanje se tako glasi: “Kako ustvariti prostor, ki nasproti izključevanju deluje vključujoče za vse občestvo?”

Omenjene dileme in vprašanja smo zastavili mladi raziskovalki Sinji Čož - poglejmo si, kako Čož razume koncept potrošniške družbe.

Izjava:

Kakšno vlogo pa imajo današnje posameznice in posamezniki v njej? Ali je vprašanje aktivizma ključno?

Izjava:

O čem se bo torej razpravljalo danes?

Izjava:

Če so vas zastavki dogodka Brivnik zanj, epilator zanjo pritegnili, se danes zvečer zglasite v že omenjeni Trubarjevi hiši literature.

V kreativnem stanovanju Prmejduš ustvarjalki Urša Rupnik in Liza Šimenc pripravljata 8. edicijo plesnega performansa Meduza. Projekt Meduza je bil sicer zasnovan že leta 2016: od takrat smo bili priča različnim uprizoritvenim formatom in formam, nekaj podobnega pa si lahko obiskovalci dogodka Meduzin svet ~ objem svetlobe ~ obetajo tudi danes ob 20. uri. Če torej še vedno kolebate glede tega, ali naj se dogodka udeležite ali ne, je tu še zadnji “pitch” oziroma citat, ki ga potencialno zainteresiranemu občestvu posredujeta omenjeni ustvarjalki: “Kot Meduzin pogled okameni tistega, ki jo pogleda, želiva v najinem plesu zamrzniti dani trenutek, stanje; otrpniti to, kar je, in to razširiti v večnost.”

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness