Pozdrav iz Evrope!

Kulturna ali glasbena novica
27. 11. 2019 - 15.15

Včeraj so v Evropskem parlamentu v sklopu plenarnega srečanja ponovno podelili nagrado Sahkarov za svobodo misli. Prejemnik za leto 2018 je postal Oleg Sencov, ukrajinski filmski režiser, pisatelj in politični aktivist iz Krima, ki je po petih letih šele septembra prišel iz zapora zavoljo menjave zapornikov. Sicer je bil obsojen na 20 let zapora zaradi obtožb glede naklepanja terorističnega dejanja. 

 

Okrogli mizi, ki se je je udeležil tudi Sencov, so prisostvovali še avtorji vseh treh filmov, ki so se za LUX-ovo nagrado Evropskega parlamenta potegovali letos. Hkrati s plenarnim zasedanjem v Strasbourgu še do jutri poteka tudi seminar ob podelitvi filmske nagrade LUX. Med finaliste so prišli filmi Kraljestvo, Bog obstaja, ime ji je Petrunija in Nerešeni primer Daga Hammarskjölda. Bog obstaja, ime ji je Petrunija je intimna zgodba o ženski, ki se na tradicionalno moškem lovu za križem, vrženim v reko, izkaže kot zmagovalka dogodka. Temu sledijo burne reakcije domačih mladeničev. Teona Strugar Mitevska, režiserka Petrunije, nam je povedala, da je film narejen po resničnih dogodkih.

Izjava.

Ker se v filmu veliko ukvarjajo z religioznostjo protagonistov, so k sodelovanju povabili tudi domačo cerkev.

Izjava.

Režiser Nerešenega primera Daga Hammarskjölda Mads Brügger je na okrogli mizi povedal, da je sprva mislil snemati le svojega novinarskega prijatelja, vendar je film potreboval pripovedovalca, zato je vključil še sebe. Ker je film zgolj njegov občasni hobi, nam je še razkril, zakaj je trenutno kot novinar brezposeln:

Izjava.

S strani španskega finalista Kraljestvo je na okrogli mizi govoril le producent filma Gerardo Herrero, ki je izpostavil tudi splošen problem evropske kinematografije - distribucijo.

Izjava.

Skupaj z režiserjema so ugotavljali, da bi bilo mogoče dobro v Evropi postaviti tudi več kinematografov ali uvesti glasovanje za naj evropski film na način glasovanja na Evroviziji. Predloge so hoteli deliti s podpredsednicama parlamenta, ki sta bili na začetku okrogle mize prisotni, a sta potem odšli neznano kam. Vmes pa smo, tako kot tudi na podelitvi nagrade, z njune strani lahko poslušali o povezani Evropi, kjer so zidovi končno padli. Zanimivo, da vsi pozabljajo na tistih približno tisoč kilometrov ograj, ki so se postavile ravno v zadnjih letih.

 

Tik pred koncem današnjih kulturnih novic razglasimo še letošnjega nagrajenca, ki je danes ob 13. uri postal film Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Čestitamo! Več o filmu lahko preberete tudi v filmski recenziji Kinobar na spletni strani Radia Študent.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.